IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаси ли жилищният пазар американската икономика?

Макар и да остава важен отрасъл, водещото за излизане от кризата са психологическите нагласи

09:43 | 24.06.11 г.
Ще спаси ли жилищният пазар американската икономика?

Всички знаем, че в основата на икономическите проблеми, които САЩ изпитват в момента, стои спукването на балона на пазара на недвижими имоти, пише Тим Уорстол в аналитичен материал за Forbes. Причините за балона са отделен въпрос.

Във въздуха витае интересна идея, че всъщност именно съживяването на жилищния пазар може да доведе до дългоочакваното възстановяване на икономиката. В основата си аргументът е, че действително бум на жилищния пазар имаше. Строяха се твърде много къщи за твърде много пари. Сривът от онези шеметни дни е причината за сегашните ни проблеми.

Все пак, САЩ са много близо и всъщност може би вече са преминали точката на недостиг на жилища.
Два фактора допринасят за това: първо, в страната има нужда да бъдат строени определен брой жилища всяка година, за да се подменят онези, които се рушат с времето. Истината е, че няколко години се строи по-малко, отколкото е необходимо в това направление.

На второ място, населението продължава да нараства, а желаните квадратури на жилища стават все по-малки. Така с всяка изминала година страната изпитва нужда от повече домове, за да е в крак с тези два фактора.
На определен етап тези фактори в полза на строителството на повече жилища ще надделеят, независимо от размера на свръхзастрояването в миналото. Тогава строителството на жилища отново ще набере скорост и ще станем свидетели на истинско икономическо възстановяване, твърди авторът на статията.

Към тази обща картина можем да добавим две точки, които според анализатора ще ускорят възстановяването, докато и когато то дойде. Първата е, че подобни неща като покупките на жилища (а така започва строителството - то стартира след като строителите видят, че хората купуват къщи) са повлияни в еднаква степен от нагласите и от икономическата действителност.

Нагласите, от своя страна, могат да са твърде приповдигнати (причината за бумовете и балоните), но могат да бъдат и твърде предпазливи, твърде негативни за икономическата действителност, което означава, че когато те се променят, може да е нужно дълго време, за да догонят реалността. Така че, ако и когато нагласите се променят, може да се очаква много бързо съживяване.

На второ място, според анализатора, има ужасно много съществуващи жилища, особено след свръхзастрояването от времето на бума на места, където хората реално не искат да живеят.

Така че излишният запас от жилища, който в момента се смята, че съществува, може всъщност да е доста по-малък от предполаганото. Ако хората искат да живеят в Лос Анджелис, тогава фактът, че в централната калифорнийска долина има празни къщи, в които никой не иска да живее, не променя недостига на жилища в Лос Анджелис.

Ако тази теория е вярна, то всъщност може да се очаква бум на строежите в някои части на страната, въпреки излишъка на други места. Все пак, жилищният пазар неизменно е местен пазар.

Авторът твърди, че с този анализ не гарантира, че сегашният момент е най-добрият за покупка на жилище, а по-скоро, че когато дойде обратът, скоростта му ще изненада много хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още