IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнери разместват измеренията с вертикални градини

Зелени стени, балкони и живи огради заместват традиционните градини при имотите, разполагащи с малко пространство

15:05 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Дори да имате малко пространство вкъщи, това не трябва да ви лишава от стремежа да сте обкръжени от повече зеленина.

Ако имате ограничено пространство за градина, вместо да планирате просторна морава, за която са необходими десетки квадратни метри земна площ, като алтернатива можете да погледнете нагоре, съветват дизайнерите Ребека Суийт и Сюзън Морисън.

Вертикалните градини са познати отдавна в Европа, като днес стават все по-разпространени и в САЩ. Редица дизайнери и озеленители се опитват да преобразят постните градински пейзажи, градските балкони и претъпканите вътрешни дворове, пише Gainesville Times.

„Хората се опитват да оползотворят всеки квадратен инч от своя имот, а все повече и повече хора имат по-малки имоти или просто балкон или двор, но въпреки това искат да имат градина“, коментира Суийт, която заедно с Морисън е издала книга за иновативните вертикални градини, подходящи както за малки, така и за по-обширни пространства.

Вертикалното градинарство е учудващо лесно за начинаещи, а експерти твърдят, че материалите са евтини и се намират лесно.

Лесен начин да се започне създаването на вертикална градина е чрез увивни растения или такива, които лесно могат да се насочат да растат в определена посока.

Растенията орлови нокти (Lonicera), глициния (Wistеria) и грамофонче (Ipomoea) имат листа и стъбла, които лесно могат да растат около колона или друга основа.

Някои от по-популярните техники за вертикални градини е оформянето на живи стени – зелени огради, озеленяване на стени във вътрешен двор или други повърхности, покрити с растения, цветя, дори плодове и зеленчуци.

Един от начините да се постигне това е чрез използването на специални „джобове“ от дишаща материя, които могат да се закачат на стена, за да пълзят растенията по тях.

Суийт препоръчва да се започне с нещо малко – напр. с три-четири растения, които да се окачат на стена или ограда, частично изложени на слънце, за да се предотврати изсъхването на малкото почва.

„Вместо цветя помислете да засадите билки или зеленчуци“, казва тя.

Ако смесите пълзящи билки като мащерка и риган с други червени и зелени растения не само би изглеждало страхотно, но, тъй като градината ви се намира над почвата, няма да имате проблеми с различни вредители, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още