IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от сградите в София имат нужда от саниране

От 600 общински сгради в столицата 240 са енергийно обследвани, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

16:46 | 10.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Над 80% от сградите в София имат нужда от саниране

От 13 300 жилищни сгради в София 86% са на възраст над 20 години и имат нужда от мерки за подобряване на енергийната ефективност. Тези сгради се обитават от близо 900 хиляди души, съобщи днес пред представители на етажната собственост в район "Илинден" кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Кметът участва в конференция по проект "Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в София“, финансирана по програма "Европа 2011" на Столичната община.

В рамките на проекта, финансиран по програмата на ООН за развитие (ПРООН), се обновяват 13 сгради. Безвъзмездното финансиране е в размер на 20% за жилищните и 100% за общите площи.

От своя страна общината инвестира близо 200 хил. лева за подобряване на междублоковите пространства на 13-те сгради, което е 90% от сумата за тези дейности. Обновяваните жилищни сгради са в районите "Изгрев", "Младост", "Средец", "Оборище" и "Илинден".

Важен елемент от процедурите за кандидатстване е и регистрацията на етажната собственост, допълни Фандъкова. В София вече са регистрирани общо 12 031 етажни собствености, което е около половината от съществуващите.

Кметът коментира, че от 600-те общински сгради в столицата 240 са енергийно обследвани, което е първа крачка преди санирането им. Допълнително 9 училища ще бъдат санирани със средства по оперативна програма (ОП) "Регионално развитие", с което енергийното им потребление ще се намали поне с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
mick
преди 12 години
Поддръжката на имотите се подсигурява на запад с това като хората там плащат данък около 0.5 - 1% от цената на жилището и тези пари отиват за инфраструктурата около имота. Отделно в Германия има задължителни месечни вноски за поддръжка на общите части и общите разходи на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 12 години
Работа на собствениците е да си поддържат сградите! Което значи - който не може да си поддържа имота - да го продава. Аман от "социални" игрички. Аман от "бедни" собственици на имоти за по 100-200-300 хил. евра. Държавата просто е крайно време да накара собствениците доброзорно да си поддържат имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още