IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Хонконг са поевтинели до шестмесечен минимум

Увеличават се ипотеките, задълженията по които надвишават стойността на имотите, показват данни на Финансовата служба на Хонконг

11:42 | 14.11.11 г.
<p>
	Жилищен квартал в Хонконг. Снимка: Ройтерс</p>

Жилищен квартал в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Хонконг са се понижили до най-ниската си стойност от повече от шест месеца, тъй като заплахата от икономическа рецесия продължава да подтиска доверието на купувачите.

Това посочва най-голямата частна компания за търговия с недвижими имоти в града Centaline Property Agency Ltd., цитирана от Bloomberg.

Стойността на сделките с жилища е намаляла с 50% през октомври на годишна база до 22,5 млрд. хонконгски долара (2,9 млрд. щатски долара), след като правителството повиши изискванията за минималния размер на първоначалната вноска, увеличи лихвите и предприе мерки да засили продажбите на земя, за да предотврати балон в сектора.

Цените на жилищата в Китай могат да паднат с до 30% до 2013 г., прогнозира по-рано през месеца Андрю Лорънс от Barclays Capital Research.

"Изглежда низходящата тенденция ще продължи известно време", коментира Уон Лън-син, асоцииран директор на отдела за изследвания в Centaline. "Няма да има срив, подобен на този при азиатската финансова криза, но ако се огледате наоколо, наистина няма какво да се направи, за да се постигне обрат в краткосрочен план".

Ипотеките, при които оставащите задължения надвишават стойността на жилището, са се увеличили до 1,65 млн. бр. към края на третото тримесечие, показват данни на  Финансовата служба на Хонконг в края на октомври.

Председателят на изпълнителния съвет на правителството в Хонконг Доналд Цан заяви, че икономиката на Хонконг може би е навлязла в рецесия през третото тримесечие на фона на дълговата криза в Европа, която разтърси пазарите. Ръстът догодина може да е едва 2%, след очакваното увеличение на БВП с 5% за тази година, съобщи Цан в интервю по-рано този месец. Миналата година икономическият растеж бе 7%.

Правителството наложи ограничения на имотния пазар, след като цените скочиха с над 70% от началото на 2009 г., движени от рекордно ниските лихви, недостига на ново строителство и наплива на купувачи от други части на Китай. На 1 юли, 14-та годишнина от завръщането на китайската власт в Хонконг, десетки хиляди демонстранти излязоха на протест срещу нарастващите разходи за жилища и наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още