fallback

Отново предвиждат повишено предлагане на проблемни активи по света

Общо три четвърти от изследваните пазари очакват ръст на принудителните отнемания на имоти през следващото тримесечие

11:14 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалното предлагане на проблемни активи се очаква да се повиши към края на годината с продължаващите икономически неволи на еврозоната, сочи нов доклад.

Бизнес имотите в Европа се намират във все по-негативна ситуация, която се разпространява и към останалата част от света.

Общо три четвърти от изследваните пазари очакват ръст на принудителните отнемания на имоти през следващото тримесечие, се казва в проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Още по-значим е фактът, че специалистите очакват предлагането да надхвърли търсенето в 60% от пазарите, което представлява рязък ръст в сравнение с второто тримесечие.

Разбира се, не всички пазари на бизнес имоти са обхванати от негативни настроения, се казва в доклада, цитиран от PropertyEU. Секторът в Китай и Бразилия например все още процъфтява, като и двете страни очакват проблемните имоти, които излизат на пазара да се понижат. В Европа, Германия и Русия също остават сравнително стабилни въпреки високите нива на икономическа несигурност.

Търсенето на проблемни имоти в Германия отчита лек ръст в сравнение с периода между юли и септември, като експертите прогнозират, че броят на отнетите имоти през следващите месеци ще се стабилизира.

Въпреки спада в интереса към този тип имоти в Русия, предлагането също се очаква да се понижи до края на годината.

Други пазари на бизнес имоти обаче продължават да отслабват поради опасения от влошаване на кризата в Гърция и политическата нестабилност в Италия, която още повече заплашва еврозоната.

Във Франция ефектът от тази високоволатилна среда продължава да се усеща, като там се очаква значителен ръст на отнеманията през следващите месеци поради спад в инвестиционния интерес.

Както може да се очаква, Италия, Португалия и Испания са най-тежко засегнати, като броят на проблемните имоти на пазара се очаква да изпревари значително търсенето до края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
fallback