IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как забавянето на икономиката се усеща на глобалните пазари на бизнес имоти

През третото тримесечие във все повече страни се наблюдава охлаждане на интереса към инвестиции и намалява стартирането на нови строителни проекти, се казва в долкад на RICS

12:07 | 04.11.11 г.
Как забавянето на икономиката се усеща на глобалните пазари на бизнес имоти

На глобалния пазар на недвижими имоти започва да се усеща влошаването на макроикономическата среда, показват резултатите от изследване на бизнес имоти на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) за третото тримесечие на 2011 г.

Експертите посочват, че във все повече страни се наблюдава охлаждане на интереса към инвестиции и намалява стартирането на нови строителни проекти в сравнение с второто тримесечие. В същото време се наблюдава и ръст на неусвоените площи.

Прогнозата на института за четвъртото тримесечие е негативна. Близо две-трети от изследваните страни са отрицателно настроени за наемните нива и капиталовите стойности, а близо 40% от анкетираните очакват и спад на инвеститорското търсене.

„Не е показателно, но със сигурност не е и изненадващо, че изследването ни за третото тримесечие отразява въздействието на макроикономическите условия в наши дни. Глобалният пазар на недвижими имоти процъфтява, когато икономическите условия са стабилни и силни. В момента са налице не само значителни нива на несигурност на финансовите пазари по целия свят, но и засилване на кризата в еврозоната и заплаха от рецесия в САЩ“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS.

„Въпреки това има някои ключови райони, които като че ли устояват на негативните условия - Китай, Бразилия и Русия. Положително развитие има и в няколко други държави, особено в Япония“, допълва той.
Едва ли обаче развиващите се икономики могат да се изолират от предизвикателствата, пред които е изправен Западът. Те вероятно ще продължат да се представят по-добре и това ще се отрази на пазарите на недвижими имоти, посочват от RICS.

Ето и картината на някои ключови пазари на бизнес имоти.

Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още