IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство обмисля нови стимули за чуждите инвеститори в имоти

През третото тримесечие сделките, сключени с чужденци са нараснали с близо 25% на годишна база, показват данните

12:46 | 28.12.11 г.
Испанското правителство обмисля нови стимули за чуждите инвеститори в имоти

Испанското правителство иска да привлече повече чужди купувачи на имоти. Във Валенсия, регион със силна концентрация на чуждите собственици на ваканционни имоти, е създадена специална комисия, която умува как да продаде повече имоти на чужденци, пише онлайн изданието PropertyWire.

По-рано през годината пък испанското строително министерство организира специална промоция на испански имоти пред потенциални чужди купувачи.

В последните години 23% от продадените имоти във Валенсия са купени от чужденци. Новоназначената комисия там ще проучва пазара и ще търси начини да стимулира чуждите инвеститори във ваканционни имоти.

Най-популярният сред чуждите купувачи на ваканционни имоти регион в Испания е Аликанте. Там 85% от сделките в последните години са с чужденци.

Според испанските власти има индикации, че чуждите купувачи се връщат на местния пазар на имоти. През третото тримесечие сделките, сключени с чужденци, са нараснали с близо 25% спрямо третото тримесечие на миналата година, показват правителствени данни.

Чуждите купувачи са сключили най-много сделки с имоти отново в Аликанте. Регионът е следван от Малага, Барселона, Балеарските острови и Санта Круз де Тенерифе.

„Ръстът на сделките показва, че чуждите купувачи подхождат внимателно към подобни инвестиции, но пък както се казва – желязото се кове, докато е горещо. За тях има прекрасни възможности да се сдобият с доста евтин ваканционен имот на първокласно място“, коментира Марк Пришар, директор продажби в Taylor Wimpey España.

Според доклад на Holiday Lettings в периода януари-октомври запитванията за покупка на имот в Испания са се увеличили с 3% на годишна база. Най-голям интерес към покупка на ваканционен имот с цел отдаване под наем проявяват британските инвеститори, въпреки че наскоро Испания се класира сред най-проблемните пазари на имоти за британците, показват още данните.

Продавачите на имоти в Испания са понижили офертните цени средно с 8,2%, сочат данните на един от водещите портали за недвижимости в страната Idealista.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още