IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Испания проучва възможностите за създаване на "лоша" банка

Лидерът на Народната партия, която спечели изборите, е поръчал поне два доклада от експерти за отделянето на "лошите" активи на банките

15:12 | 25.11.11 г.
<p>
	Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс</p>

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Новият испански премиер Мариано Рахой е поискал най-малко два доклада от експерти по въпроса за създаването на „лоша банка“, съобщава Bloomberg, като се позовава на анонимни източници.

Опозиционната Народна партия, чийто лидер е Рахой, спечели предсрочните избори на 20 ноември. Едно от обещанията на опозиционерите беше „пълно изчистване и преструктуриране“ на банковата система на страната, така че да се възстанови кредитирането за бизнеса.

И в двете предложения трябва да бъдат очертани различни механизми за изкупуване на „лоши“ кредити, обезпечени с имоти, от банките от държавна агенция.

Според един от сценариите Испания ще има нужда от външно финансиране в размер на около 100 млрд. евро, за да покрие разходите по „абсорбирането“ и трансферирането на „лошите“ активи на банките в „лошата“ банка. Един от източниците на агенцията заявява, че средствата могат да бъдат поискани от Европейския фонд за финансова стабилност или от Международния валутен фонд (МВФ).

Без значение от източника на финансиране обаче оценките на обезпеченията трябва да бъдат направени от независим орган.

Според данни на централната банка финансовите институции в страната притежават проблемни активи на стойност 176 млрд. евро, или около 52% от всички кредити, обезпечени с имоти. Досега обаче Рахой не е обяснявал детайлно как смята да накара банките да „изчистят“ балансите си.

Смята се обаче, че проблемните кредити, свързани с имотната индустрия в Испания, са „проблемни джуджета“ в сравнение с другите рискови активи на банките, като например експозициите им към гръцки, италиански и португалски дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още