IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Испания притежават непродаваеми активи за 30 млрд. евро

Експерт очаква цените на имотите в страната да паднат с още 15-20% в следващите до три години

12:30 | 18.11.11 г. 3
Банките в Испания притежават непродаваеми активи за 30 млрд. евро

Испанските банки притежават „непродаваеми“ активи за 30 млрд. евро, посочва Пабло Кантос, съветник за риска на Banco Santander и пет други банки в страната, цитиран от Bloomberg.

“Разтревожен съм за малките и средни банки, чийто бизнес е 100% в Испания и изцяло разчита на растежа на пазара на недвижими имоти“, коментира Кантос. По думите му Испания вероятно ще остане с четири големи банки заради натиска да бъде редуциран обезпеченият с имоти дълг.

Кредитите, обезпечени с имоти, които са отпуснали испанските банки, възлизат на 308 млрд. евро. Около половината от тях се определят от централната банка на страната като „проблемни“.

Испанската централна банка миналата година затегна правилата, така че всички кредитори да заделят по-големи резерви. Освен това институцията оказва сериозен натиск върху банките да продават активи, а не да чакат пазарът да се възстанови от кризата.

Този натиск ще се засили, ако лидерът на десноцентристката „Народна партия“ Мариано Рахой спечели изборите и стане премиер. Той се закани да „разчисти и преструктурира банковата система“, като реформите ще бъдат негов основен приоритет.

Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Няма непродаваеми активи Всичко зависи от цената По-добре за банките е да вземан 15 % от цената за някаи активи отколкото да не получат НИЩО ССЪВЕТА Е БЕЗПЛАТЕН И СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКЕРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
gee_gee
преди 12 години
Проблемните ипотеки в България са 2,3% от кредитите, или 1,2 млрд лв. В Испания са 10%, или 30 млрд евро. У нас съотношението ипотечни кредити/БВП е 12%, в страните от еврозоната като Испания е над 40%. У нас безработицата е 11%, в Испания е 20%, като младежката е 45%. Испания е пред фалит, България е в първата тройка по нисък дълг. На Испания й свалиха рейтинга, нашия го повишиха... В Испания дотук спадът в цените на имотите е 20%, нашият е 50%. Има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Сякш е написано за България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още