IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абу Даби ще спасява местните компании за имоти?

Само най-голямата строителна компания струваше досега на емирството близо 10 млрд. долара

17:00 | 10.01.12 г. 1
<p>
	Небостъргачи в строеж в Абу Даби. <em>Снимка: kike angilo. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Небостъргачи в строеж в Абу Даби. Снимка: kike angilo. Лиценз: Creative Commons

Емирствата събираха средства от инвеститори, от международните дългови пазари и от купувачи на зелено.
Абу Даби например планира да инвестира 500 млрд. долара в промишленост, туризъм и култура, за да увеличи приходите си, различни от тези от петрол до 64% от БВП.

След като обаче кризата пресуши кредитирането в региона, Абу Даби и федералното правителство на ОАЕ увеличиха финансовата си роля за играчите в сектора на имотите. Пред строителите обаче стои друго сериозно предизвикателство. Съвсем скоро фирмите трябва да се издължат на правителствата за получената помощ през 2009 г.

Aldar дължи 600 млн. долара, а Nakheel, която строи палмовите острови край Дубай, трябва да върне 1,6 млрд. долара. United Properties пък има дълг за 116 млн. долара с падеж през тази година.

"В момента като че ли акцентът е да бъдат преодолени финансовите проблеми на фирмите и да бъде възстановено състоянието им", коментира Гияс Гокент, главени икономист в National Bank of Abu Dhabi PJSC.

По думите му цените на жилищата в Абу Даби ще паднат с още 10-15%, след като бъдат завършени още 20 хил. жилища там и други 25 хил. в Дубай. Подобен брой имоти се очаква да бъде пуснат на пазарите в емирствата през 2013 г.

Въпреки че правителството на Абу Даби не е обявявало промени на плана си за развитие, от публикуването му през 2008 г. насам значителен дял от проектите, които са записани в него, са в застой и се преразглежда икономическата им жизнеспособност, посочват експерти.

Планът предвижда населението да достигне 5 млн. души до 2030 г. от 1,6 млн. през 2008 г. Затова правителството може да възобнови някои замразени проекти, ако ги сметне за значими в дългосрочен план. Дали са печеливши може и да не е единственият фактор при вземането на решение за възобновяване на дейностите по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Aleksandur
преди 12 години
Само най-голямата строителна компания струваше досега на емирството близо 10 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още