IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотеките в българска валута стават все по-предпочитани от купувачите на жилища

Условията при ипотеките в лева се подобряват със значително по-високи темпове, посочват анализатори

12:22 | 13.03.12 г. 5
Ипотеките в българска валута стават все по-предпочитани от купувачите на жилища

Ипотечните кредити в българска валута започват да набират популярност за сметка на евровите заеми, показва анализът на ипотечния пазар за февруари, изготвен от КредитЦентър.

През февруари ипотечните кредити в лева представляват около 16% от всички изтеглени заеми, докато през януари бяха 14 на сто, показват данните на компанията.

Макар лихвите при еврото да стават по-изгодни, условията при ипотеките в българска валута се подобряват със значително по-високи темпове, посочват анализаторите.

„Тенденцията левовите кредити да са все по-предпочитани от потребителите започна да набира скорост още в началото на годината”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

„От началото на януари досега получаваме все повече запитвания за кредити в български пари. Същевременно финансиращите институции предлагат заеми с по-активно падащи лихви в левове, отколкото в европейска валута”, допълва още Тошев.

Друга открояваща се тенденция на ипотечния пазар през февруари е по-лесното отпускане на външно финансиране за покупка на жилище. Консултантите отчитат, че се повишава скоростта, с която кредитополучателите получавт одобрение на запитванията си за отпускане на заем за покупка на жилище.

През февруари 2012 година средният размер на изтеглените кредити в страната е бил 34 860 евро. Средният размер за София е бил 35 860 евро, като отбелязва известен спад спрямо януари.

С около 1 000 евро до 34 790 евро се е покачил средният размер на изтеглените ипотечни кредити във Варна. В Бургас средният размер отново е близо 30 000 евро, а в Пловдив средният размер за февруари се е покачил на 26 380 евро.

Нараства делът на изтеглените кредити от 30 до 50 хил. евро, показват данните на компанията. Продължава и плавното нарастване на изтеглените ипотечни кредити над 90 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Уж в левове кредитите обаче в статията все за евра става дума. Май са направили печатна грешка "лева" - с "евро". Т.е. да се чете - до 34390 ЛЕВА се е покачил средния размер... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
slayer3d
преди 12 години
доста смешна статия....не става ясно основното за което е написана - а именно защо са по-атрактивни левовите заеми....от което пък става ясно, че статията е поръчкова и заблуждаваща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Упорит е, зер, нали той от този пазар се храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Упорит е Тошев, неспирно се пъне да рефрешне пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още