fallback

П. Диков: За саниране трябва да се осигурят поне 2 млрд. евро до 2020

Главният архитект на София препоръча да се намалят административните пречки пред хората и да се осигури механизъм за кредитиране на санирането

19:47 | 14.03.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Минимум 2 млрд. евро европейски пари трябва да бъдат осигурени за саниране на сгради през следващия програмен период (2014 – 2020 г.).

Това препоръча главният архитект на Столична община Петър Диков по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Според Диков България трябва да си постави за цел да обнови поне 1 млн. жилища до 2020 г., както и всички публични сгради, което ще доведе до значително намаление на енергийното потребление.

За постигане на целите за подобряване на енергийната ефективност главният архитект на София препоръча също така прокарването на поправки в Закона за енергийната ефективност.

По думите му с нормативния акт в сегашния му вид се затвърждават административни мерки за принуда на гражданите да плащат за обновяване на жилищата си. Вместо това е необходимо да бъдат създадени стимули за саниране, смята Петър Диков.

Той препоръча също така да се намалят до минимум административните пречки пред хората, които искат да подобрят енергийната ефективност на сградите, в които живеят, както и да се търсят механизми за намаляването на финансовия ангажимент на собствениците при саниране на блоковете.

Петър Диков съобщи, че според изчисления на експерти от Столична община преди началото на самото саниране на сградите се правят разходи за техническо и енергийно обследване и изготвяне на проект, които възлизат на общо 15-25 лева за кв. м. Разходите за издаване на разрешение за строеж за обновяването на сградата и самата работа по нея са отделно перо.

Главният архитект на Столична община настоя да се създаде структура, която да намали самоучастието на собствениците до 10-20%. Това според него ще е основен стимул на хората да участват в процедури по обновяване на жилищни сгради и най-важното - да доведат санирането докрай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
fallback