IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Диков: За саниране трябва да се осигурят поне 2 млрд. евро до 2020

Главният архитект на София препоръча да се намалят административните пречки пред хората и да се осигури механизъм за кредитиране на санирането

19:47 | 14.03.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
П. Диков: За саниране трябва да се осигурят поне 2 млрд. евро до 2020

Минимум 2 млрд. евро европейски пари трябва да бъдат осигурени за саниране на сгради през следващия програмен период (2014 – 2020 г.).

Това препоръча главният архитект на Столична община Петър Диков по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Според Диков България трябва да си постави за цел да обнови поне 1 млн. жилища до 2020 г., както и всички публични сгради, което ще доведе до значително намаление на енергийното потребление.

За постигане на целите за подобряване на енергийната ефективност главният архитект на София препоръча също така прокарването на поправки в Закона за енергийната ефективност.

По думите му с нормативния акт в сегашния му вид се затвърждават административни мерки за принуда на гражданите да плащат за обновяване на жилищата си. Вместо това е необходимо да бъдат създадени стимули за саниране, смята Петър Диков.

Той препоръча също така да се намалят до минимум административните пречки пред хората, които искат да подобрят енергийната ефективност на сградите, в които живеят, както и да се търсят механизми за намаляването на финансовия ангажимент на собствениците при саниране на блоковете.

Петър Диков съобщи, че според изчисления на експерти от Столична община преди началото на самото саниране на сградите се правят разходи за техническо и енергийно обследване и изготвяне на проект, които възлизат на общо 15-25 лева за кв. м. Разходите за издаване на разрешение за строеж за обновяването на сградата и самата работа по нея са отделно перо.

Главният архитект на Столична община настоя да се създаде структура, която да намали самоучастието на собствениците до 10-20%. Това според него ще е основен стимул на хората да участват в процедури по обновяване на жилищни сгради и най-важното - да доведат санирането докрай.

Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Всъщност просто трябва да се въведе паспорт на всяка сграда. Само лицензирани фирми трябва да могат да правят промени по конструкцията на сградата и да пишат паспорта. Която сграда няма изряден паспорт да собствениците да плащат двоен-троен данък сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Някои искат да си създадат пазар за 2 милиарда.. да имаше поне полза за хората - ами за някакви документи. Т.е. без никаква реална полза за собствениците - 1000 пъти по-добре е да задължите собствениците да си санират жилищата - например при лицензирани фирми. Като лиценцираните фирми се задължат да спазят съответните технически изисквания. Разбира се трябва да се лицензират хиляди фирми, а не само 2-3 които да работят с подизпълнители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
greenman
преди 12 години
'преди началото на самото саниране на сградите се правят разходи за техническо и енергийно обследване и изготвяне на проект, които възлизат на общо 15-25 лева за кв. м. Разходите за издаване на разрешение за строеж за обновяването на сградата и самата работа по нея са отделно перо''''Ама верно тия с големи вилици и ножове точат лиги. Дори и със закон ме може да ме накарат да им платя безумията. Не помня някога да сме вадили разрешителни, кога санирахме блока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
"И запомни, че каквото и да ти говорят, става дума за пари"Това е. Точат зъби, лигите им текат, че ще нахендрят нещастните собственици на панелни социалистически жилища. Ще им еб.ат мамата, то е ясно. Как? Много просто, със законови и подзаконови актове. 25 лв. на квадратен метър ОБСЛЕДВАНЕ... Бамааму, с лупа ли ще се катерят по блоковете и какво толкова има да обследват тия МОШЕНИЦИ? При това ДЪРЖАВНИ МОШЕНИЦИ? Моат ли или не моат да ми хванат дедовия, за да точат отново десетки хиляди лева за вече свършена работа? Аре къш от тук, *** и мошенгиите с държавна подкрепа. Което ще рече, че държавата не само поддържа мошениците, но и просто се идентифицира с тях! Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"разходи за техническо и енергийно обследване и изготвяне на проект, които възлизат на общо 15-25 лева за кв. м."--------------Некои хора (КИИП-аджии) явно точат големите ножове и вилици в очакване на дрането на нещастните панелни обитатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още