IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешителните за строителство в САЩ на 3,5-годишен връх през февруари

Анализатори се надяват данните да са отражение на дългоочакваното възстановяване в сектора

16:41 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителен обект в Сан Франсиско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителен обект в Сан Франсиско. Снимка: Ройтерс

Издадените разрешения за строителство в САЩ са достигнали почти 3,5-годишен връх през февруари, което е индикация за продължаващото възстановяване на строителния сектор в страната, предаде Ройтерс.

Строителните разрешителни, издадени през февруари, са нараснали с 5,1% до 717 хил. единици на приравнена към годишна основа база, показват данни на търговското министерство на САЩ.

Това е най-високото ниво на новоиздадените разрешителни за строеж от октомври 2008 г., като числото далеч надвишава очакванията на анализаторите.

Разрешителните за строеж на еднофамилни жилища са скочили с 4,9%, достигайки до най-високо си ниво от април 2010 г. Разрешителните за многофамилни жилища са се увеличили с 5,6%, показват още данните.

Новозапочнатите строителни проекти в Щатите обаче намаляват през февруари. Отчетен е спад на началното жилищно строителство от 1,1% до 698 хил. жилища на приравнена към годишна основа база при очаквани 700 хил. жилищни единици.

В сравнение с нивото на новото жилищно строителство през февруари миналата година обаче е отчетен ръст от близо 35%, което е най-сериозното годишно увеличение в жилищното строителство на САЩ от април 2010 г.

Леко нагоре са коригирани данните за януари – до 706 хил. жилища, показва още статистиката.

„Данните показват, че активността в жилищното строителство се стабилизира и вероятно това са началните етапи на възстановяването в сектора“, коментира Гари Тейър от Wells Fargo Securities.

Остава обаче проблемът със свръхзапасите от жилища на пазара, което продължава да оказва натиск върху цените, въпреки че продажбите се засилиха в последните месеци на фона на подобряването на пазара на труда.

Очаква се оживлението в жилищното строителство да се отрази и на брутния вътрешен продукт на САЩ през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още