IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се засилен интерес към малките жилища около Студентския град

Февруарските събития в общежитията, довели до смъртта на студент, оказват влияние върху пазара на имоти

13:34 | 02.04.12 г.
<p>
	<em>Засилено е търсенето на едностайни апартаменти без значение от вида на строителството. Снимка: Investor.bg</em></p>

Засилено е търсенето на едностайни апартаменти без значение от вида на строителството. Снимка: Investor.bg

Трагичните събития в Студентския град са оказали влияние върху пазара на имоти, което през месец март се изразява в нарасналото търсене на жилища в съседните столични райони, отчитат от "Адрес Недвижими имоти".

Спрямо началото на годината през март брокерите отчитат 18% увеличение на запитванияте за покупка на жилища в кварталите "Дианабад", "Витоша", "Дървеница" и части от "Младост", показват данните на компанията.

„Много от родителите на живеещите в общежитията младежи решиха, че животът в този район не е подходящ за децата им”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията.

„Тъй като обикновено нуждите на тези купувачи са за едностайно жилище, търсенето е концентрирано основно в ниския ценови сегмент. Хората проявяват интерес към апартамент с една спалня и отделна кухня в сравнително спокоен район, без да се проявяват особени изисквания за вида на строителството”, допълни още Богданов.

Родителите, решили да купят жилища в околните на Студентски град райони, са хора със заделени пари в брой, които са пазели без конкретна цел, сочат резултатите от проучването на компанията.

Друга причина за активния пазар в тези райони е решението на някои „пораснали” студенти, които вече са създали семейства с деца, да заживеят в квартал, намиращ се в близост до мястото, което са обитавали с години. 

По данни на консултантите сделките за едностайни жилища в съседните на студентското градче квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец. Останалите 2/3 от тези сделки са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като "Люлин" и "Дружба".

Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които през последната година представляват около половината от общо сключените договори. Останалите 50% се разпределят между продадените през 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%). Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил "Надежда", следван от "Люлин", "Младост" и "Белите брези".

От агенцията посочват, че през първите три месеца на тази година пазарът на имоти е бил по-активен, а основен двигател е било желанието за преместване в друго жилище. Основно са се сключвали сделки с жилища в нови сгради, като близостта до метрото остава приоритетен критерии не само за покупка на жилище, но и за малки магазини.

Брокерите съобщават също, че вече почти не се правят отстъпки от първоначално обявената цена. Докато преди година отстъпки над 2 хил. евро са се правели при 1/3 от сделките, подобна практика сега е изключение. Прогнозите на експертите са за предстоящо оживление на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още