IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища на Острова са намалели с 40% за пет години

Ако цените на жилищата във Великобритания се понижат до реалистични нива, това би могло да повиши продажбите

13:13 | 13.06.12 г.
Продажбите на жилища на Острова са намалели с 40% за пет години

Жилищният пазар във Великобритания е в стагнация, а активността в сегмента се е забавила сериозно през последните пет години, сочи доклад на Кралската институция на сертифицираните оценители на имоти (RICS), цитиран от вестник Independent.

По данни на организацията за трите месеца до края на май в страната са приключени средно едва по 15 продажби на оценител. Това представлява спад от 40% спрямо 25-те продажби, извършени средно от всеки един от нейните членове през същия период на 2007 г.

Според експертите причината за създалата се ситуация е неохотата на банките да кредитират купувачите на жилища.

"Икономическата нестабилност във Великобритания и навън продължава да подкопава потребителското доверие, а неохотата на редица банки да предлагат достъпни ипотечни продукти създава стагнация на пазара", посочва Питър Болтън Кинг от RICS.

Според организацията част от проблема е, че в момента продажбата на едно жилище отнема значително по-дълъг период от време.

За трите месеца до май брокерите са продали по-малко от една четвърт от жилищата в портфейлите си. През периода март-май 2007 г., когато пазарът бе в своя пик, този дял е бил 40,9%.

Новините за цените също не са розови - 16% от членовете на институцията отчитат спад за миналия месец. Общото настроение сред оценителите на имоти на острова е песимистично.

"Сегашната ситуация на пазара вероятно ще се задържи в обозримо бъдеще", посочва Марк Хънтър от базираната в Донкастър компания Grice & Hunter.

Някои от членовете на RICS предупреждават, че продавачите в момента трябва да са по-реалистично настроени за цените, които се надяват да получат за жилищата си.

"Управляването на очакванията е от ключово значение за настоящия пазар", твърди Дерек Коутс от Venmores в Ливърпул. "Все още за имотите с реалистични цени може да се намерят купувач", допълва той.

Болтън Кинг твърди, че ако цените бъдат понижени до реалистични нива, това би могло да повиши продажбите.

"Постепенната стабилност се завръща на пазара. Оценителите могат да очакват нивата на сделките да се повишат през идните месеци, дори и цените да продължават да падат в по-голямата част от страната", отбелязва експертът.

Този положителен процес вероятно ще бъде подпомогнат и от ниските лихви, допълва Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още