IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Испания отбелязаха рекорден спад през първото тримесечие

Наскоро МВФ прогнозира, че жилищата в Испания може да поевтинеят с почти 20% през 2012 г.

10:19 | 15.06.12 г.
Цените на имотите в Испания отбелязаха рекорден спад през първото тримесечие

През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в Испания са се понижили с най-бърз темп, откакто страната води статистика, съобщиха от националния статистически институт в Мадрид, цитиран от Ройтерс.

Цените за периода са се понижили с 12,6% на годишна база, с което беше подобрен предишният рекорден ценови спад от 7,7%,2 регистриран през второто тримесечие на 2009 г.

Испанските банки изпаднаха в тежка криза след срива на жилищния пазар преди четири години заради натрупаните проблемни кредити за милиарди евро, свързани с имотния сектор. В същото време рекордно високата безработица предизвика рязък скок на дела на неизплащаните ипотечни заеми на физически лица.

Миналата седмица стана ясно, че правителството в Мадрид ще получи 100 млрд. евро от Европа, за да подпомогне рекапитализацията на банковия сектор, въпреки че много икономисти са на мнение, че помощта няма да е достатъчна.

В тази ситуация обемът на кредитите за желаещите да си купят ново жилище бързо намалява, а през февруари бе отчетено най-сериозното свиване на ипотечното кредитиране от над шест години насам.

По-рано този месец Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че при неблагоприятен сценарий цените на жилищата в Испания могат да паднат с почти 20% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още