IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запасите от офиси в София продължават да нарастват

Дисбалансът между търсене и предлагане на пазара остава сериозен, но от него се възползват наемателите и купувачите

13:17 | 02.08.12 г. 1
Запасите от офиси в София продължават да нарастват

Голямата конкуренция на пазара на офиси в София действа в полза на бизнеса. Наематели и купувачи могат да договорят по-ниски наемни нива или продажни цени, тъй като запасът от офис площи на пазара е набъбнал до близо 1,5 млн. кв. м, а незаетите площи към края на юни са 21,3%, посочват от Regent’s Property Advisors в доклада си за пазара на офиси през първите шест месеца на годината.

Не се наблюдават значителни промени в обема на проектите, които се строят в момента, коментират експертите. Дисбалансът между търсене и предлагане на пазара остава сериозен, така че в следващите тримесечия не се очаква съживяване на инвеститорската активност и строителството на нови, големи офис проекти, се посочва в доклада.

В момента най-активно строителство на нови офис сгради се извършва по протежението на Цариградско шосе и бул. България в столицата, отчита изследването.

Търсенето на пазара на офиси в София се движи основно от ИТ компаниите и фирмите от сектора на финансите, застраховането и недвижимите имоти, допълват експертите.

Нетната абсорбция на офис площи през първото полугодие достига 22,5 хил. кв. м, което е почти два пъти спрямо рекордно ниското ниво от 10,5 хил. кв. м, регистрирано към края на юни 2011 г.

Очаква се през втората половина на годината пазарът на офиси да продължи да се движи от наемателите от ИТ сектора, както и от аутсорсинг компаниите. Въпреки това търсенето на нови офиси е далеч от пиковите нива, достигнати в периода 2006-2008 г., посочва се в доклада.

Наемните нива остават стабилни, но повишаващите се запаси от нови офис площи на пазара оказват натиск върху цените.

Средният наем на кв. м в София варира в широки граници – от 6 до 25 евро за кв. м, но средният размер на наема на първокласни офиси се е понижил до 15,9 евро през първото полугодие спрямо 16,4 евро по същото време на миналата година, показват данните на компанията. При офисите клас Б средните наемни нива са останали почти без промяна – 8,3 евро за кв. м към края на юни 2012 г. срещу 8,8 евро към края на юни 2011 г.

Средните наемни нива на офисите в средноголемите градове на страната също са останали почти без промяна през първата половина на годината.

Експертите прогнозират, че до края на годината може да се очаква лек ръст на търсенето на офиси в големите градове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Като няма наематели с малки преустройства да ги направят на модерни ферми за щастливи кокошки или друг щастлив ***. Има климатизация, играчки да се сложат, светлина, панорама, малко музика. Какво им трябва на хайванчеттата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още