IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Витоша ски" склони отново да наеме пистите над София за една година

Новият договор ще бъде подписан до края на октомври, за да започне нормално ски сезонът на Витоша

16:21 | 12.09.12 г.
<p>
	През ноември ще се осъществи подготовката на пистите, така че те да са готови за зимния сезон. <em>Снимка: БТА</em></p>

През ноември ще се осъществи подготовката на пистите, така че те да са готови за зимния сезон. Снимка: БТА

Компанията "Витоша ски“ се е съгласила отново да наеме без търг за период от 1 година пистите над София. Това стана ясно след среща между представители на фирмата-собственик на лифтовете на Витоша, столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда Нона Караджова, земеделския министър Мирослав Найденов и зам.-директора на агенцията по горите Красимир Каменов, предаде БТА.

Собствениците отново са склонили да наемат терените, въпреки че настояваха те да бъдат извадени от горския фонд и да им бъде присъден статут на ски писти, но заради скандалите около закона за горите искането им увисна във въздуха. Известно е, че само пистите на Лалето и Ветровала и зоните за ски бягане имат статут на ски писти.

Фирмата настояваше статутът на пасищата и ливадите, които през зимата се ползват като писти, да бъде променен и те да бъдат обособени като писти. Това обаче означава, че трябва да се променя предназначението на териториите и те да бъдат изключени от горския фонд, което законово не е възможно, коментира за Investor.bg Тома Белев от асоциацията на парковете в България, който е и бивш директор на природен парк „Витоша“.

Въпреки това обаче на днешната среща министър Найденов е коментирал, че ще разпореди „в най-кратък срок да бъдат нанесени и останалите писти в кадастъра". По думите на зам.-директора на агенцията по горите Красимир Каменов трябва да бъде изготвен и подробен устройствен план на Витоша заради пистите "на хартия".

Новият едногодишен договор за горските територии на Витоша ще бъде подписан до края на октомври, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. През ноември ще се осъществи подготовката на терените, така че те да бъдат готови за зимния сезон, е пояснила при днешната сред Фандъкова.

Министър Нона Караджова е обяснила, че няма никакъв проблем от гледна точка на плана за управление на парк „Витоша“ пистите да се ползват, да бъдат обработвани и съответно съоръженията над София да работят.

Тя е подчертала също така, че работата на „Витоша ски“ не е в конфликт със Закона за защитените територии, с плана за управление на парк "Витоша", както и със зоните в екомрежата Натура.

„Витоша ски“ спря съоръженията над София в началото на зимния сезон миналата година с мотива, че не може да работи законово заради изискването, заложено в предишния вариант на Закона за горите, учредяването на сервитут върху терените, където са разположени лифтовете, да става съобразно подробен устройствен план.

Компанията поиска и нормативни промени като условие да отвори ски зоната.

Спорните поправки, които предвиждаха да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените, бяха гласувани от правителството в последното им заседание преди края на 2011 г.  Промените бяха приети и от депутатите, което предизвика серия от протести на граждани и природозащитници.

В крайна сметка заради силния обществен натиск спорната поправка отпадна от закона. По-късно беше прието съществуващите ски лифтове и влекове без документи да могат да се узаконяват със строително разрешително, което ще важи за срок от 20 години, а земята под съоръженията да не се изключва от горския фонд.

В закона беше записано също така право на строеж в горски територии без промяна на предназначението да се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по смисъла на Закона за устройство на територията. Така се даде възможност на „Витоша ски“ да ремонтира остарелите съоръжения над София.

За строителството на нови ски лифтове и съоръжения остана да действа старият режим, изискващ задължителна промяна на предназначението на земята.

„Витоша ски“ обаче отново постави под въпрос тазгодишния ски сезон.  Компанията изтъкна като проблем това, че терените, които се ползват като писти, не са със статут на такива и пак настоя да бъде променено тяхното предназначение, за да може да ги обработва. Стигна се дори дотам земеделският министър Мирослав Найденов да предложи държавата да обработва пистите на Витоша през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още