IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е строителството на небостъргач, висок една миля

Основното предизвикателство пред строителите е да намерят подходящи материали, посочва архитектът Тимъти Джонсън

11:03 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Burj Khalifa е най-високата сграда в света в момента, но първенството й ще бъде отнето през 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Burj Khalifa е най-високата сграда в света в момента, но първенството й ще бъде отнето през 2018 г. Снимка: Ройтерс

Небостъргач, който е почти два пъти по-висок от сегашната най-висока сграда в света – Burj Khalifa в Дубай, може да бъде построен до 2025 г., предаде Bloomberg.

“Ако разполагат с достатъчно пари, хората може да сътворят нещо грандиозно“, коментира Тимъти Джонсън, архитект и председател на Съветът по високи сгради и градоустройството на Чикаго.

Той посочва, че преди около 4 години е обсъждал със строителен предприемач от Близкия Изток проект за сграда, висока една миля (около 1,6 км). Плановете за изграждането й обаче са се отложили заради кризата.

По думите на Джонсън основното предизвикателство пред строителите е да намерят подходящи материали, с които да заместят цимента и стоманата, както и да приложат иновативни методи за придвижване на работниците по високите етажи.

Джонсън обаче не знае къде точно се планира изграждането на високият една миля небостъргач. Той обаче предполага, че небостъргачът няма да бъде изграден в Европа или САЩ.

„Може би високият една миля небостъргач ще бъде построен в Африка, защото и там има нужда да бъде съградено нещо, което да показва, че и тях ги има на картата“, коментира Тимъти Джонсън.

Първенството на Burj Khalifa ще бъде отнето през 2018 г. от Kingdom Tower в Джеда, която в момента е в строеж.

Към 2020 г. трите най-високи сгради в света ще се намират в Близкия Изток – в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар. Тимъти Джонсън обяснява тази надпревара за високо строителство с човешкото его и непрекъснатото желание на хората да вървят нагоре и само нагоре.

„Строителството в Близкия Изток се реализира с парите от петрола. Там просто искат да покажат, че човешката изобретателност е безгранична, не е задължително мащабното строителство в региона да е продиктувано от търсенето“, посочва Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още