IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Турция достига зрялост

През последните години властите създадоха стабилна платформа за икономиката, което се отразява благотворно и на сектора на имотите

09:24 | 13.11.12 г.
Пазарът на имоти в Турция достига зрялост

Пазарът на имоти в Турция преминава през период на сериозна трансформация през последните десетина година, според директора на отдела за международни изследвания в компанията Multi Corporation Херман Кок, цитиран от онлайн изданието Property EU.

"В миналото Турция беше икономика с хиперинфлация и сериозна нестабилност. Сега обаче този период е минало. Правителството успя да създаде стабилна платформа за икономиката", коментира експертът.

Мерките, които предприеха властите, се справиха с високата инфлация и високите нива на дълга в страната. Въпреки че през последните години средната инфлация е около 8%, тя се очаква да падне до малко под 5% до 2016 г.

Правителственият дълг освен това се оценява на около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е значително по-ниско в сравнение с Германия и Франция, където дългът е около и над 80% от БВП.

Турският пазар на имоти също еволюира в условията на тази променяща се среда. През 2012 г. бе приета поредица от закони, които ще създадат по-добра среда за инвестиции, отбелязва Барлас Балчъоглу, партньор и ръководител на отдела за имоти в Истанбул в Salans.

"Играчите на пазара могат да донесат промяна и да въздействат на правителството по отношение на законите и регулациите. Правителството в Турция е положително настроено към инвестициите и се опитва да прави всичко, което е добро за икономиката", коментира специалистът.

Огромна роля за развитието на пазара на имоти има разрастващата се средна класа в страната. Значително се увеличава покупателната способност на населението, а все повече второстепенни градове стават все по-интересни за инвеститорите и строителните предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още