IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на земи искат арендата да се обвърже с добивите

Земевладелците настояват за нов закон за арендата в земеделието и по-активна роля на държавата като регулатор

15:50 | 28.11.12 г. 3
Собственици на земи искат арендата да се обвърже с добивите

Собствениците на земеделски земи, които ги отдават под аренда, искат арендното плащане да се обвърже с добивите и да се осъвременява всяка година.

Това е едно от исканията на Гражданското сдружение "Собственици на земеделски земи - арендодатели", отправени в обръщение до президента, председателя на парламента, министър-председателя и депутатите, предаде БТА.

Собствениците на земи настояват също така да бъде подготвен и приет нов закон за арендата в земеделието и държавата да заеме мястото си на регулатор на арендните отношения.

На среща с депутати от Коалиция за България собствениците са поискали още държавата да се намеси в пазара на земята, "за да се предотврати концентрирането й в ръцете на отделни супередри земевладелци".

Наследствената земя да не се облага с поземлен данък толкова години, колкото е била в ТКЗС, искат още арендодателите.

Левицата ще подготви предложения за промяна на закона за арендата в земеделието, съобщи след срещата депутатът Пенко Атанасов. Депутатите също така обещаха да бъде изготвен и одобрен единен договор за арендните отношения между собственик и арендатор.

Атанасов съобщи още, че депутатите от левицата са отправили писмени въпроси към министъра на земеделието за т. нар. "бели петна", т.е. непотърсените от собствениците земи, и колко са плащанията за отдаването им под аренда за 2010 г., 2011 г. и 2012 г.

Според Атанасов „белите петна“ са около 4,5 млн. дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Не виждам как ще се контролира това-давам за пример Златията(е селото, а местността), където ако погледнете официалната статистика, ще се зачудите, защо показват такива добиви(на практика еднакви с някои ловешки землища-с по-нисък бонифитет). Как ще контролирате арендатора да показва реалните добиви? Ще се назначат пазванти и бирници да следят добива ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
Че сега какво им пречи да си договарят такива условия в договорите? Да не викат държавата на помощ, че тя има навика да прави мечешки услуги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
С две думи - искат да се върне комунизма и държавата да определя всяка цена. Но забравят че тогава няма да имат и частна собственост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още