IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат цените на жилищата през 2013 г.?

Очакванията в годишната анкета на Investor.bg сочат умерен спад, но са малко по-оптимистични от миналогодишните

08:45 | 08.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Какви ще бъдат цените на жилищата през 2013 г.?

Новата 2013 г. се очертава да е също толкова спокойна и предвидима за пазара на имоти, колкото беше и изминалата 2012 г.

Очакванията са цените да продължат да падат, но със затихващи темпове, а сделките да се сключват след по-дълго обмисляне. Нуждата от основно жилище ще остане водещ мотив за покупка на имот.

Резки ценови движения през годината не могат да се очакват, което се потвърждава и от резултатите от редовната годишна анкета на Investor.bg, проведена сред 2 373 читатели.

Сравнително стабилен остава делът на анкетираните, които очакват спад на цените над 30 на сто – 6% през 2013 г. срещу 7% през 2012 г. Само 1% от анкетираните прогнозират рязко поскъпване на имотите с над 30 на сто, колкото са били и през миналата година.

Резултатите от анкетата сочат още, че повечето от участниците в нея очакват цените на имотите да продължат да падат с умерени темпове (от 5 до 30 на сто). В сравнение миналата година обаче делът на участниците в анкетата, които очакват умерен спад на цените, леко се понижава – от 42% през 2012 г. до 30% през 2013 г.

Сравнително устойчив остава делът на участниците в проучването, които очакват спад на цените до 5 на сто – 22% през 2013 г. срещу 20% през 2012 г.

Слабо се повишава делът на анкетираните, според които цените на имотите през настоящата година ще останат без изменение – от 12% през 2012 г. до 16% през 2013 г.

Подобна тенденция се отчита и при очакванията за слаб ръст на цените на имотите. Тази година 13% от запитаните очакват повишение с до 5 на сто, докато в миналогодишното проучване делът им е бил 9%.

Относително стабилен остава и делът на читателите на Investor.bg, които очакват по-рязък ръст на цените с до 30% – 7% през настоящата година срещу 5% през миналата.

Не може да се очаква осезаемо засилване на сделките с имоти за инвестиции през годината, въпреки че някои агенции регистрираха лек ръст на тези сделки през 2012 г. Пазарът остава подвластен на опасенията, свързани с по-дългосрочната предвидимост на доходите, високата безработица и осезаем недостиг на качествени жилища в ниския ценови сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ramon.67
преди 11 години
Съвсем малко липсва на статията, за да влезе в графата прогностичен анализ липсват и изводи. Положено е старание, но за какво и защо?Вчера видях оферти на един от централните им офиси(около Орлов мост) от известна компания за сделки с недв.имоти, които бяха пожълтели от слънчевата светлина. Може би са облъчени от светлината на водещите брокери, които са облъчени от ореола на собствениците на имоти или от тези, които твърдят, че през 2013 се очаква, както е прогнозирано в статията, ръст на цените на имотите. От къде ще дойде ръста? Може би от Хобитите? При 12% безработица, питам кой ще иска да си купи ново жилище? И колко ново?И аз към Инвестор, гледайте този коментар да го не триете? Моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Към причините за спад през 2013, нека прибавим и некоректното поведение на субекти от имотния бранш, които масово са некоректни към клиентите си. Няма да има повече бум на руснаци купуващи в курортите, братушките се опариха вече.Също така и никакъв напредък в реформата на съдебната система, което е фактор смазващ възможността за чужди инвестиции в много сектори на БГ икономиката.И към авторката... душа, гледай тоя коментар да не го триете, както стана с други такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още