IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска група настоява Иракли да се обяви за защитена територия*

От групата "Да спасим Иракли" пак протестират срещу строителството в района

12:31 | 14.01.13 г.
<p>
	Гражданите предупреждават, че България може да претърпи още санкции заради строителството в района. <em>Снимка: daspasimirakli.org</em></p>

Гражданите предупреждават, че България може да претърпи още санкции заради строителството в района. Снимка: daspasimirakli.org

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че е била изискана цялата документация за екооценката на инвестиционния проект на „Емона 2000“ от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Проверката е установила, че законодателството е спазено, а територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана - върху нея има стари постройки (бивш пионерски лагер и почивна станция).

Според ведомството всички доклади по екооценката са били подложени на обществено обсъждане през 2010 г., а през 2011 г. решението на  РИОСВ-Бургас е публикувано на сайта на инспекцията. Възражения обаче не са постъпвали нито в РИОСВ-Бургас, нито в министерството на околната среда, съобщи ресорният министър Нона Караджова на извънредна пресконференция.

„Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс от заинтересувани страни. Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност“, посочва се в съобщение на министерството, разпратено до медиите.

Собственикът на терена в Иракли пък съобщи, че притежава законно издадени разрешителни за строежа и обясни, че не смята да бетонира ивицата, а да изгради екоселище от затворен тип, предаде БТА.

Що се отнася до Камчийски пясъци, строителството на ваканционния комплекс, което се подготвя още по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, в местността е временно замразено до издаването на заповед за обявяване на защитената зона Камчия. Ако инвеститорите желаят да осъществят намеренията си, трябва да започнат нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство.

Министър Караджова обеща до няколко месеца да има заповед за обявяването на цялата защитена зона Камчия, част от която е и Камчийски пясъци.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на извършващите се в момента строителни работи в двата поземлени имота, за които има издадени разрешения за строеж. Резултатите от нея ще бъдат обявени незабавно след нейното приключване, съобщиха от ресорното ведомство.

* Актуализирано към 14.35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още