IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска група настоява Иракли да се обяви за защитена територия*

От групата "Да спасим Иракли" пак протестират срещу строителството в района

12:31 | 14.01.13 г.
<p>
	Гражданите предупреждават, че България може да претърпи още санкции заради строителството в района. <em>Снимка: daspasimirakli.org</em></p>

Гражданите предупреждават, че България може да претърпи още санкции заради строителството в района. Снимка: daspasimirakli.org

За незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии настояват от гражданската група „Да спасим Иракли“. Днес (14 януари) участниците в групата ще проведат протести в София, Пловдив и Варна в защита на местността, както и срещу безразборното строителство по Черноморието.

От групата алармираха, че започва реализацията на поредния ваканционен комплекс в Иракли. Инвеститорът е фирмата „Емона 2000“, която планира строителството на еднофамилни къщи.

Със забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Европейската директива за местообитанията и Закона за биоразнообразието България е пред сериозна заплаха от европейски санкции, предупреждават от гражданската група.

„Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни - само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България“, посочват от групата.

Предстои България да докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година. Рискът да се окаже, че много от тях са били унищожени поради бездействие на министъра на околната среда и водите и ненавременно изпълнение на императивни задължения е съвсем реален, посочват още от групата.

Един от основните недъзи на системата, заради която трябва отново и отново да спасяваме Иракли и други места по Черноморието е, че липсва регламент в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който да гарантира и овластява гражданите да могат да защитават интересите си сами при нови инвестиционни предложения, алармират от гражданското сдружение.

Именно поради липсата на гарантиран граждански достъп „Да спасим Иракли“ настоява неуспешно вече трета година да получи достъп до Териториално-устройствения план на Община Несебър, в чиито граници е зоната Иракли-Емине.

Показателен нов пример за обхвата на проблема е общият устройствен план на община Приморско, който застрашава устието на р. Ропотамо и уникални диви местности с природна, културна и археологическа стойност, като Маслен нос и Алепу, алармират още от групата.

Миналата година същата група спря проекта на фирмата „Суис пропъртис“ за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли и обжалва екооценките на още 3 инвестиционни проекта, чието реализиране засега е замразено.

Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още