IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще е готов докладът за строителството в защитени зони в Бургаско

Общините в областта са направили опит да прехвърлят свои отговорности, според областния управител Константин Гребенаров

11:06 | 23.01.13 г.
До дни ще е готов докладът за строителството в защитени зони в Бургаско

Докладът на междуведомствената комисия, която проверява сигнали за строеж в защитени територии в Област Бургас, ще бъде готов до края на тази седмица. Това съобщи в предаването "Преди всички" на БНР областният управител на Бургас Константин Гребенаров, който председателства комисията.

Гребенаров обясни, че след това комисията ще остане в готовност да проверява нови сигнали за нерегламентирано строителство върху защитени територии и имоти от държавния горски фонд, които са били преотредени за застрояване.

Той обясни, че в повечето случаи, които комисията е разгледала досега, се прави опит за прехвърляне на отговорности. “Много от проблемите, които ни бяха поставени най-вече от общините, са в техните правомощия и самите кметове могат да ги решат на място”, коментира областният управител, като призова кметовете да си изпълнят задълженията.

Гребенаров обясни, че са проверени 6 сигнала за строителство върху терени на територията на Община Несебър. За два строежа – единият в кв. “Черно море”, за когото има съмнения, че е построен върху дюни, и за сграда в новата част на Несебър. И за двата случая не са били намерени документи за приключване на процедурата по смяна на статута на земята. Проверката продължава съвместно с общината.

За останалите случаи обаче нарушения не са открити.

Гребенаров поясни, че комисията е проверила и сигнала за строителство върху плажа “Корал”. Установено е, че строителните дейности не са започвали изобщо, тъй като главният архитект на Община Царево е оттеглил издадените разрешителни.

В комисията е постъпил и сигнал от кмета на Община Поморие за строителство в Поморийското езеро. Оказало се е обаче, че там една от природозащитните организации изгражда изкуствен остров за редките птици и има разрешение от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

В момента се търси фирма, която да събори незаконна ограда в Созопол, която е изградена върху защитена територия, каза още Константин Гребенаров. Проверени са и сигнали за строителство върху терени по протежение на пътя Виа Понтика и на плажа Харманите. Нарушения не са установени.

Гребенаров обясни, че ако бъде подаден сигнал, комисията ще провери и строеж до базата на Националната спортна академия между Равда и Несебър. Той посочи, че миналата година са правени проверки на място и не са установени документални нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още