IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете за пазара на имоти в Швейцария се повишават

Ако цените продължат да растат, балонът на пазара ще се формира още преди края на 2014 г., предупреждават от UBS

13:40 | 04.02.13 г.
Рисковете за пазара на имоти в Швейцария се повишават

Имотният индекс, изчисляван от UBS Swiss Real Estate, остава в рисковата зона второ поредно тримесечие, предаде Bloomnerg. Напрежението в сектора на имотите в Швейцария оказва натиск върху властите да затегнат правилата за банковия капитал, за да озаптят балонирането на пазара, отбелязва агенцията.

Индексът на UBS Swiss Real Estate се е покачил до 1,11 пункта за последните три месеца на 2012 г. от 1,02 пункта, отчетени към края на септември. Тогава за първи път от 1991 г. индексът се повиши над 1 пункт, което индикира прегряване на сектора на имотите.

Стойности на индекса над 2 пункта означават балон, поясняват от информационната агенция.

Най-застрашени от балон са Цюрих и Женева, следвани от Лозана, допълват експертите.

Цените на жилищата в Швейцария продължават опасно да растат, тъй като инвеститорите търсят убежище от дълговата криза, обхванала Европа. Към края на септември беше отчетен годишен ръст от цените от над 6 на сто при среден спад от 1,3% в държавите от еврозоната, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

„Забележителен е този непресекващ интерес на инвеститорите към недвижимите имоти, като се има предвид рекордното ниво на исканията за кредит за закупуване на имоти“, посочват икономисти от UBS в Цюрих.

От банката предупреждават, че ако тенденцията се задържи, индексът ще навлезе в зоната, индикираща балон, преди края на 2014 г.

„Възстановяването на финансовите пазари и намаляването на склонността на инвеститорите да търсят сигурни убежища може да забави рязкото покачване на цените на недвижимите имоти през текущото тримесечие. По-голямата част от търсенето обаче е вътрешно, което означава, че без значително увеличение на дългосрочните лихвени проценти тенденцията е малко вероятно да бъде прекъсната“, посочват от банката в изявление.

Централната банка на Швейцария вече изрази опасенията си за балон на пазара на имоти и предупреди, че страната има вероятност да изпадне в рецесия, подобна на онази от 90-те години на миналия век, причинена от срива на пазара на имоти.

Институцията обаче наложи таван на валутния курс на франка спрямо еврото и в комбинация с рекордно ниските лихви няма как да затегне паричната политика, за да избегне балона.

През юли миналата година правителството на Швейцария въведе нови правила за ипотечното кредитиране, за да се опита да ограничи рисковете. Заради слабото евро обаче гражданите на страната нямат желание да купуват активи в чужбина, а стабилността на швейцарската икономика продължава да привлича чужденци. Затова и тези мерки имат ограничен ефект върху пазара на имоти в страната.

Всяка година в Швейцария имигрират по около 50 хил. души заради ниската безработица и високите доходи. Това влияе върху наличните свободни жилища на пазара, както и върху цените на имотите. Средната офертна цена за апартамент под наем в Цюрих достигна 310 франка (около 340 долара) за кв. метър, а за луксозни жилища цената на квадрат достига средните 650 франка, сочат данни на консултантската компания Wuest & Partner AG. Това е около 2% повече спрямо отчетените година по-рано нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още