IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария е в тревожно очакване на корекция на жилищния пазар

Централната банка едва ли ще вдигне лихвите, но може да поиска от банките да заделят допълнителни капиталови буфери

09:21 | 30.01.13 г.
Швейцария е в тревожно очакване на корекция на жилищния пазар

През миналата година Швейцария реши да даде възможност на централната банка да задължи финансовите институции да увеличат капиталовите си резерви, в случай че някои сектори от икономиката започнат да нарастват с твърде високи темпове, пише Financial Times.

При бурното развитие на жилищния пазар в алпийската държава нарастват спекулациите, че тези правила могат реално да бъдат приложени.

"Нямаме балон, подобен на този в Испания или Ирландия, където цените нарастваха с двуцифрени проценти години наред. През последните 15 г. обаче имаме бум и в определен момент ситуацията може да стане неустойчива и може да се случи корекция", коментира икономистът от UBS Клаудио Сапутели.

Средните цени на апартаментите, обитавани от собствениците им в Швейцария, са се повишили със 75% за последните 10 години, сочат данни на консултантската компания за имоти Wuest & Partner. Причината за този ръст е комбинация от високата имиграция, която поражда засилено търсене, и напоследък рекордно ниски лихви. В същото време обемите на ипотеките са по-високи от швейцарския брутен вътрешен продукт (БВП).

През ноември швейцарският индекс за балон в имотния сектор, поддържан от UBS, навлезе в рискова зона за първи път от срива на жилищния пазар, който тежко удари Швейцария в края на 80-те години. Измерителят все още е с една степен под нивата, определяни като "пълен балон" от UBS, но в най-желаните части от Централна и Западна Швейцария пазарът вече демонстрира ясни признаци на прегрявяне.

"В опасните райони, като например около езерата в Цюрих и Женева, вече има условия за балон", твърди Сапутели. "Ако извънредните темпове на увеличение на цените, на които сме свидетели там, не бъдат спрени, ще има голяма корекция. А 25% от населението на Швейцария живее в тези райони", допълва той.

Според новите правила в Швейцария централната банка може да поиска от правителството да накара кредиторите да заделят капиталови буфери, възлизащи на до 2,5% от рисково претеглените им активи. Все повече икономисти вярват, че подобно искане може би предстои.

След като получи новите си правомощия през миналия юли, швейцарската централна банка обяви, че няма да предприема действия, докато не стане ясно въздействието на други правила за успокояване на пазара, въведени през миналото лято.

В същото време обаче тя подчерта, че търпението й не бива да бъде интерпретирано като "зелена светлина". Миналия месец един от тримата членове на управителния съвет на банката - Фриц Зурбрюг, призна, че пазарът не се е развил, както те са се надявали, което предизвиква опасения и тревоги.

Той изключи възможността за повишение на лихвите като начин за справяне с проблема, тъй като това би подкопало борбата на централната банка с надценяването на франка. Подобна позиция прави въвеждането на допълнителни капиталови изисквания очевидна алтернатива.

Капиталовите буфери биха помогнали на банките да се справят по-добре с евентуален бъдещ срив. Междувременно обаче, при сегашните близки до нулата нива на лихвите и силно конкурентния ипотечен пазар в Швейцария, те едва ли ще направят кредитите достатъчно скъпи, за да намалят сериозно ипотечното търсене.

Икономистите предупреждават, че подобни правила често имат нежелани странични ефекти. Въпреки че големите банки в Швейцария би трябвало да успеят да се справят с  по-строгите правила, по-малките банки може би ще бъдат затруднени.

Всичко това поставя централната банка в деликатна ситуация, твърди главният икономист на консултантската компания Wellershoff & Partners Филикс Брил.

"Те не искат да спрат сектора на недвижимите имоти твърде внезапно - особено в момент, когато швейцарската икономика се забавя, а основните й търговски партньори са в тежко състояние", казва той. "Те обаче трябва да балансират това срещу опасността да не предприемат мерки и да се изправят срещу по-големи проблеми, ако балонът се спука", отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още