IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на имотите в Швейцария е най-големият риск за икономиката

За това е допринесъл силният интерес на инвеститорите към една от най-стабилните страни в Европа по време на кризата, посочва икономист

22:55 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бумът на имотите в Швейцария е най-големият риск за икономиката

Бумът на жилищните имоти в Швейцария е най-големият риск за местната икономика, твърди главният икономист на UBS в страната Даниел Калт, цитиран от Bloomberg.

За първи път от повече от двадесет години индексът на UBS за балон в сектора на имотите е навлязъл в "рискова зона" през третото тримесечие поради силния интерес на инвеститорите към една от най-стабилните и благоденстващи страни в Европа по време на дълговата криза.

"Ситуацията с цените на имотите в Швейцария, особено в Женева, Цюрих и Цуг, е драматична", посочва Калт. "Това е най-големият макроикономически риск за швейцарската икономика", предупреждава той.

Миналия месец Организацията за икономическо сутръдничество и развитие посъветва Швейцария да предприеме стъпки за намаляване на ипотечното кредитиране. През юли местното правителство въведе мерки за намаляване на рисковете, свързани с ипотеките, като въведе правила, даващи му право да увеличава капиталовите изисквания за банките.

Според Калт сегашната ситуация ще се запази през следващите 1-3 години, след което всичко ще зависи от лихвите. Ако нещата не се променят, цените на имотите ще се удвояват на всеки осем години, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още