IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария "охлажда" ипотечното кредитиране

От края на септември банките в страната ще трябва да отделят допълнителен капиталов буфер срещу потенциалния риск от отпуснатите ипотеки

11:31 | 19.02.13 г.
Швейцария "охлажда" ипотечното кредитиране

Федералният съвет на Швейцария предприема мерки срещу прекомерното повишение на цените на имотите и твърде голямата задлъжнялост на домакинствата в страната, предаде онлайн изданието Tax News.

Съветът е решил частично да активира т. нар. контрацикличен буфер, което означава, че от 30 септември 2013 г. банките ще са длъжни да поддържат допълнителен капитал за жилищни ипотеки.

Искането за въвеждането на подобна мярка бе отправено от швейцарската централна банка в началото на февруари.

Според централната банка активирането на буфера е неизбежно. Трайният ръст на ипотечното финансиране и повишението на цените на жилищните имоти предизвикаха дисбаланс, който представлява сериозен риск за стабилността на банковия сектор и на икономиката, отбелязват от банката.

Така от 30 септември банките ще бъдат задължени да поддържат допълнителен допустим акционерен капитал в размер на 1% от пряко и косвено обезпечените им рисково претеглени активи.

Активирането на контрацикличния буфер е насочено единствено към ипотечните кредити за жилищни имоти. Останалите заеми, особено тези за фирмите, няма да бъдат засегнати от мярката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още