IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешава се строителството в 100-метровата зона от брега при определени условия

С промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие се позволява и строителството на важни за държавата обекти върху дюни

11:17 | 15.03.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Разрешава се строителството в 100-метровата зона от брега при определени условия

Разрешава се строителството в зона А от черноморското крайбрежие, отстояща на сто метра от брега и обхващаща и плажовете, при определени параметри, предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

В досега действащите разпоредби строителството в зона А беше забранено, като изключения се допускаха за строежи извън границите на самите плажове при определени параметри за височина и плътност.

Предвижда се максималната плътност на застрояване в тази зона да бъде до 10 на сто и максималната височина на постройките да не надвишава 6 м, а озеленените площи да заемат поне 80 на сто от парцелите, като половината от тях трябва да бъдат заети от дървесна растителност.

Припомняме, че миналата година бившият регионален министър Лиляна Павлова предложи строителството по плажовете и в 100-метровата зона от брега да бъде напълно забранено. Депутатите от ГЕРБ обаче бламираха собствения си министър и удовлетвориха исканията на кметове на черноморски общини, които настояха, че забраната ще блокира важни инвестиционни проекти на местните власти, сред които пречиствателни станции и съоръжения за дълбоководно заустване.

В парковете и градините в 100-метровата зона от брега ще могат да се изграждат и мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра, монументално-декоративни, информационни и рекламни елементи. Има ограничение и за площта на спомагателните постройки и съоръжения към открити обекти за спортни или културни дейности – те не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на съответния парцел.

В зона А ще могат също така да се поставят спирки на масовия градски транспорт, монументално-декоративни елементи, пейки, осветителни тела, информационни табла, съдове за събиране на отпадъци, чешми, фонтани и часовници, предвиждат промените в закона. Ще могат да се изграждат също така подземни проводи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, което удовлетворява претенциите на кметовете и позволява изграждането на съоръжения за заустване и пречистване на отпадни води.

Разрешава се също така строителството на обекти с национално значение, техническа инфраструктура и обекти, свързани със сигурността и отбраната на страната, върху дюни, което досега беше забранено от закона. Всякакво друго строителство върху дюни обаче се забранява, а екоминистерството има една година да отрази дюните в кадастралните карти на Черноморието. След това информацията трябва да бъде предоставена на Агенцията по кадастъра в шестмесечен срок.

Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Винаги ще може, но за все по-малко хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
То няма да се нарича хотелче, брегоукрепващо съоръжение. Като скандалната "Алея1" на *** във Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Веско
преди 11 години
Ако може и да споменат някоя "инвестиция" на плажа по конкретно. Кой е направил, какво и на каква цена се е сдобил с терена. Щото и аз съм кандидат за едно китно хотелче на първа линия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още