IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешава се строителството в 100-метровата зона от брега при определени условия

С промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие се позволява и строителството на важни за държавата обекти върху дюни

11:17 | 15.03.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Разрешава се строителството в 100-метровата зона от брега при определени условия

Всички процедури за одобряване на общи и подробни устройствени планове, инвестиционни проекти и за издаване на строителни разрешителни, които са започнати преди влизането в сила на закона (2008 г.), се предвижда да се довършат по старите правила.

До 15 години се увеличава максималният срок на концесията на морските плажове, предвиждат още поправките в закона. Дасега максималният срок беше 10 години.

Срокът на концесията се предвижда да започне да тече от деня на влизане в сила на концесионния договор и не може да се продължава. Отменят се досега действащите разпоредби, според които срокът на концесията започваше да тече от 1 януари на годината, следваща годината на сключване на концесионния договор, и преключваше на 31 декември в годината, в която приключва действието на концесията. Отпада и разпоредбата, според която концесионните договори можеха да се удължават до избирането на нов концесионер на плажа.

Плажовете, които не са отдадени на концесия или под наем, всяка година в срок до 31 май ще се обявяват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за неохраняеми. Заподедта се предвижда да се публикува на сайта на регионалното министерство.

Плажовете, попадащи в защитени зони, също ще могат да се отдават на концесия или под наем според Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и съгласно изискванията на плановете за управление на защитените територии, ако в тях се допуска използването им за рекреационни нужди.

В закона е записано, че зоните за свободно плажуване трябва да са равностойни като площ и достъп до морето със зоните, върху които концесионерите са поставили платени плажни принадлежности. Концесионерите също така ще са длъжни да осигурят свободен достъп на всички граждани до плажовете, както и да означат с табели всички зони за плажуване.

Половината от приходите от концесиите и наемите на плажове се предвижда да отиват в общините, а 10% - в бюджетите на областите, на територията на която се намират отдадените плажове. Средствата могат да се използват за благоустрояване и почистването на плажовете, изграждане на инфраструктура за достъп, пътища, поставяне на информационни и предупредителни табели, почистване на неохраняемите плажове, контрол по изпълнението на договорите за наем и други подобни дейности.

Предвижда се също така да се назначават специални комисии, които да осъществяват контрола на концесионери и наематели на плажове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Винаги ще може, но за все по-малко хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
То няма да се нарича хотелче, брегоукрепващо съоръжение. Като скандалната "Алея1" на *** във Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Веско
преди 11 години
Ако може и да споменат някоя "инвестиция" на плажа по конкретно. Кой е направил, какво и на каква цена се е сдобил с терена. Щото и аз съм кандидат за едно китно хотелче на първа линия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още