fallback

Критерият "най-ниска цена" в обществените поръчки пречи на строителството

Липсват и образовани кадри както от университетите, така и от средното образование, признават от бранша

11:54 | 09.04.13 г. 5

Критерият "най-ниска цена" при избор на изпълнител при обществени поръчки в строителството е станал причина за загуба на европейски средства, заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов по време на VIII Годишна конференция за стратегическата инфраструктура.

Той посочи като пример магистрала "Люлин" и "Дунав мост 2". По тази причина от камарата са създали специален механизъм за мониторинг на обществените поръчки в областта на строителство. Дори и Европейската комисия е била заинтересувана от информацията за проблеми при обществените поръчки, събирана от този механизъм.

От камарата привестват и идеята за електронни досиета на големите инфраструктурни проекти, както и за провеждане на електронни търгове по Закона за обществените поръчки.

По време на конференцията Глосов посочи като проблем в строителството и липсата на кадри. Той отчете, че проблемът започва още от средното образование и превръщането на строителните техникуми в професионални гимназии като грешка.

Преди години от строителните техникуми са излизали подготвени кадри за средно ниво на управление на обектите. Сега обаче това не е така - част от завършващите професионалните гимназии са добре подготвени и могат да продължат образованието си в университетите, но останалите не могат да заемат средните нива на управление в строителството.

Експертният капацитет е недостатъчен, призна и проф. Николай Михайлов, който е ръководител на катедра "Пътища" в УАСГ. Той призова за разработване на стажантски програми в компаниите, които да помогнат за създаването на добре подготвени експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
fallback