IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критерият "най-ниска цена" в обществените поръчки пречи на строителството

Липсват и образовани кадри както от университетите, така и от средното образование, признават от бранша

11:54 | 09.04.13 г. 5
Критерият "най-ниска цена" в обществените поръчки пречи на строителството

Критерият "най-ниска цена" при избор на изпълнител при обществени поръчки в строителството е станал причина за загуба на европейски средства, заяви председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов по време на VIII Годишна конференция за стратегическата инфраструктура.

Той посочи като пример магистрала "Люлин" и "Дунав мост 2". По тази причина от камарата са създали специален механизъм за мониторинг на обществените поръчки в областта на строителство. Дори и Европейската комисия е била заинтересувана от информацията за проблеми при обществените поръчки, събирана от този механизъм.

От камарата привестват и идеята за електронни досиета на големите инфраструктурни проекти, както и за провеждане на електронни търгове по Закона за обществените поръчки.

По време на конференцията Глосов посочи като проблем в строителството и липсата на кадри. Той отчете, че проблемът започва още от средното образование и превръщането на строителните техникуми в професионални гимназии като грешка.

Преди години от строителните техникуми са излизали подготвени кадри за средно ниво на управление на обектите. Сега обаче това не е така - част от завършващите професионалните гимназии са добре подготвени и могат да продължат образованието си в университетите, но останалите не могат да заемат средните нива на управление в строителството.

Експертният капацитет е недостатъчен, призна и проф. Николай Михайлов, който е ръководител на катедра "Пътища" в УАСГ. Той призова за разработване на стажантски програми в компаниите, които да помогнат за създаването на добре подготвени експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Когато няма работеща съдебна система, каквито и критерии да се изберат, винаги ще има далавери. И какво предлагате? Да избираме по най-висока цена? Че то пак същото ще е само, че с много по-високи цени. Просто докато номера минава винаги ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Целият модел с подизпълнителите е прогнил. Но няма ги будалите вече, ни фирма, ни човек ще се намери да свърши някаква работа на Комисионерите. Фул - стоп е навсякъде, всеки чака неизбежната развръзка и това ще ни съсипе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Преди доста време бях писал точно за този критерий и малоумността му, поради която държавата дава маса пари и не получавани що в замяна. Уж го бяха изчистили по едно време ама само на места. http://economistbg.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
но истината има и друга страна със този аргумент бяха приети много поръчки на много по високи цени от пазарните уж със много високо качество и след изпълнението се установява че качеството е много лошо но отговорни за злоупотребите няма а пак работниците не са със платени заплатитъй че при липса на ясни критерии за качество и отговорност за качеството най простия критерии е цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
"По време на конференцията Глосов посочи като проблем в строителството и липсата на кадри."Всеки с 2 мозъчни гънки в главата, не би приел да си изкарва хляба в условията в тая държава. Причината да я търсят в ниските доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още