IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Хърватия в ЕС съживява крайморския имотен пазар

Интересът към страната е предизвикан от факта, че имотите в нея са по-евтини от Италия или Испания, а природата все още е запазена

17:46 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плажът Златен рог на хърватския остров Брак в Адриатическо море. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плажът Златен рог на хърватския остров Брак в Адриатическо море. Снимка: Ройтерс

Ако колата на австрийския строител Хелмут Вайсмайер не се беше счупила до един ветровит плаж на полуостров Истрия в Хърватия, той може би нямаше в момента да е на път да спечели от предстоящото членство на страната в ЕС, пише Bloomberg.

Закъсалият близо до гр. Рабак през 2007 г. Вайсмайер забелязва два изоставени хотела от епохата на комунизма и си представя как на тяхно място изгражда модерен курорт. В наши дни, когато бившата югославска република е на път да се присъедини към ЕС на 1 юли, Вайсмайер е преустроил мястото и се готви да предложи 52 предназначени за чуждестранни купувачи апартамента край морето, с плувни басейни, спа съоръжения, портиер и ипотека с по-добра лихва в сравнение с тази, предлагана от местните банки.

"За много инвеститори Хърватия бе красиво място, но не и пазар за инвестиции, защото те се тревожеха за сигурността на собствеността или пък законови проблеми", обяснява Вайсмайер. "Това ще се промени", допълва той.

Хърватия, чиито плажове, лозя и национални паркове превръщат летния ѝ туризъм в бизнес за 6,8 млрд. евро, разчита на приемането си в ЕС, за да привлече посетители, които да прекарват в нея повече от 1 седмица годишно и да харчат парите си на нейна територия.

Продажбите на имоти биха могли да дадат тласък на икономиката, след като общият размер на кредитирането миналата година отчете спад с 2,7%. Свързвайки се с останалите европейски икономики, правителството се надява да сложи край на продължилия вече 4 години период на рецесия или икономическа стагнация близо две десетилетия, след като гражданските войни разрушиха Югославия.

Продажбите на жилищни имоти в туристически райони като Истрия и Дубровник по брега на Средиземно море са нараснали средно с 10,8% през миналата година въпреки слабата икономика, която предизвика спад с 20% на общите продажби на жилища.

След разпадането на Югославия през 1990-те години Хърватия започна да рекламира бреговата си ивица от 5800 км, включително веригата от над 1000 острова, не само сред традиционните източноевропейски туристи, но и в държави като Австрия, Германия, Великобритания и Франция.

В момента на туризма се падат около 20% от икономиката на страната. С наближаването на присъденияването си към ЕС Хърватия постепенно облекчи правилата за чуждестранна собственост на жилища и други имоти на нейна територия. От 2009 г. няма ограничения за граждани на ЕС.

Около 40 000 основно жилищни имоти в Хърватия са собственост на чужденци, изчислява Иван Стойевич от поделението за недвижими имоти на Privredna Banka Zagreb. Хърватите притежават около 200 000 втори жилища, сочат данни на местния отдел на изследователската компания GfK.

Според Майкъл Грим, брокер в сателитния офис на Engel & Voelkers на о-в Раб край северния бряг на Хърватия, запитванията от страна на германци, където е централата на компанията, са се увеличили с 30% през последните месеци.

Той вярва, че интересът към Хърватия е предизвикан от факта, че имотите в нея са по-евтини от Италия или Испания, природата все още е запазена, а освен това е възможно до страната да се стигне с кола от Австрия, Италия и южната част на Германия.

За момента хърватското поделение на Erste Group е единствената голяма банка, работеща в страната, която предлага ипотеки за чужденци, желаещи да закупят имоти тук. Тази програма стартира през 2010 г. Ипотеката е с лихва от 5,6% за 12 месеца и максимален размер до 250 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още