fallback

Цените на имотите във Великобритания растат

Оскъдното предлагане вдига цените за десети пореден месец през ноември

18:23 | 06.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на имотите във Великобритания се увеличиха за десети пореден месец през ноември, след като предлагането не издържа на темпото на търсене, пише Bloomberg. Цената на жилищата се е качила с 1,1% до средна стойност от близо 175 хил лири, посочиха от ипотечния отдел на Lloyds Banking Groups в свое изявление днес. На годишна база ръстът е 8,4%.

Английската централна банка предприе мерки да обуздае засилващия се жилищен пазар във Великобритания и прекрати действията по програмата си за стимулиране на кредитите. Жилищното търсене беше подпомагано от схемата „Ипотечни средства“ и правителствената програма „Помощ при покупка“, които бяха насочени към потребителите с недостатъчни спестявания.

„Силно търсене и недостатъчен ръст на предлагането доведоха до увеличение на цените на имотите“, каза икономистът, занимаващ се с имоти в Halifax, Мартин Елис. Натискът върху ипотечните кредити „ще продължи да ограничава ръста на цените“, добави той.

През трите месеца, предхождащи декември, цените на имотите се покачиха с 2,1% в сравнение с предишните три, а на годишна база – със 7,7%, което е и най-големият годишен ръст от шест години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 24.08.22 г.
fallback