IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите във Великобритания растат

Оскъдното предлагане вдига цените за десети пореден месец през ноември

18:23 | 06.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на имотите във Великобритания растат

Цените на имотите във Великобритания се увеличиха за десети пореден месец през ноември, след като предлагането не издържа на темпото на търсене, пише Bloomberg. Цената на жилищата се е качила с 1,1% до средна стойност от близо 175 хил лири, посочиха от ипотечния отдел на Lloyds Banking Groups в свое изявление днес. На годишна база ръстът е 8,4%.

Английската централна банка предприе мерки да обуздае засилващия се жилищен пазар във Великобритания и прекрати действията по програмата си за стимулиране на кредитите. Жилищното търсене беше подпомагано от схемата „Ипотечни средства“ и правителствената програма „Помощ при покупка“, които бяха насочени към потребителите с недостатъчни спестявания.

„Силно търсене и недостатъчен ръст на предлагането доведоха до увеличение на цените на имотите“, каза икономистът, занимаващ се с имоти в Halifax, Мартин Елис. Натискът върху ипотечните кредити „ще продължи да ограничава ръста на цените“, добави той.

През трите месеца, предхождащи декември, цените на имотите се покачиха с 2,1% в сравнение с предишните три, а на годишна база – със 7,7%, което е и най-големият годишен ръст от шест години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още