IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и Реформаторите с предложения за промени в програмата за саниране

Критериите по програмата са дискриминационни за собствениците на жилища в малките градове, смятат от БСП

09:55 | 20.02.15 г. 3
БСП и Реформаторите с предложения за промени в програмата за саниране

Има голяма неравнопоставеност и дискриминация на собствениците по отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища, смята депутатът от БСП Манол Генов. Пред националното радио той коментира, че не е ясен критерият, по който е определен кои сгради (с поне 36 апартамента – бел. ред.) ще могат да участват в програмата за безплатно обновяване на домовете.

„Защо не може блок с 30 апартамента, защо не може 36 къщи? В крайна сметка по Конституция частната собственост е равнопоставена”, заяви той.

На тази база „широко прокламираният” обхват на програмата за всички 265 общини не е верен, защото има общини, в които няма сгради, които да отговарят на заложените критерии, обясни още депутатът.

Той посочи, че има Закон за управление за етажната собственост, който постановява, че многофамилна жилищна сграда представлява сграда с поне три самостоятелни обекта с различни собственици в нея. Това трябва да бъде критерият за определяне на жилищата, които могат да участват в програмата, според червения депутат.

Облагодетелстването на първите, подали молби за участие, също не е справедливо, каза Генов и посочи, че днес в пленарната зала БСП Лява България ще направи предложения за промяна на критериите за допускането до този финансов ресурс.

Има много подводни камъни по програмата, призна и Костадин Марков, депутат от Реформаторския блок. „Най-сериозните подводни камъни са, че предварително хората дават съгласие, още преди обследванията, че впоследствие ще изпълнят мерките”, допълни той.

Според него е възможно след обследванията да има „тежки предписания” и отказали се участници и тогава не е ясно какво се случва и кой ще плати похарчените средства за обследването. По тази причина и Реформаторският блок е подготвил предложения за промяна в програмата.

Според кмета на Враца Николай Иванов една от трудностите пред програмата е постигането на съгласие между собствениците. За него трябва да се разшири приложимостта на програмата и да се даде възможност и на по-малки сгради да кандидатстват. Враца е един от първите градове, които подписаха договор за санране, припомня още БНР.

Според програмата на Народното събрание депутатите днес ще разискват заедно с регионалния министър Лиляна Павлова програмата за саниране на многофамилни жилища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
За социална справедливост и несправедливост на повечето инициативи в BG може да се говори с хилядолетия. Има, обаче и един друг фундаментален въпрос: защо държавата се занимава с частни имоти и ФЛ? Защо не си санира БДЖ-то (да си подмени контактната мрежа и сто-годишните вагони и локомотиви), защо не си санира старите мотриси от метрото, които харчат 30% повече ток, или далекопроводите, които светят като гирлянд от утечки по време на дъжд, защо не си санира кметствата, училищата, обществените сгради. Защо не санира сметките на топлофикация -къде какво се надписва по най-канибалския начин и защо -особено за обществени потребители, които не плащат тези сметки от джоба си. Защо не санира сметките на топлофикация и на енергото от пенсионните фондове напр., които захранват раздути сметки с парите за нашите пенсии.Да но не -на системата за саниране и трябват физически лица и еднолични търговци, които да може да обезглавява винаги, щом, когато и както намери за добре -мечтата на чиновника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
fras
преди 9 години
Има много подводни камъни по програмата, призна и Костадин Марков, депутат от Реформаторския блок. Най-сериозните подводни камъни са, че предварително хората дават съгласие, още преди обследванията, че впоследствие ще изпълнят мерките, допълни той.Според него е възможно след обследванията да има тежки предписания и отказали се участници и тогава не е ясно какво се случва и кой ще плати похарчените средства за обследването. По тази причина и Реформаторският блок е подготвил предложения за промяна в програмата.------------------------------------------Е, това е пълна глупост.1-во - и без това по закон до година-две всички сгради трябва да имат паспорти. Т..е. обследване така и така ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да си направят.И 2-ро - една паспортизация струва 4-5 хиляди за среден блок.Тъй че поне това не е проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Таа програма е Бойко-Евро-фондова работа - начи мани бегай!Важното е наще фирми да санират, друго не е интересно. Са.. колко апартамента па какво обследванеАма моля ти се. Панелните сгради едроплощен кофраж (по Уиуето )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още