IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Националната програма за саниране е напълно децентрализирана

Кабинетът е дал указания всяка сграда да се санира от различен изпълнител, посочи регионалният министър

21:35 | 13.02.15 г. 4
Павлова: Националната програма за саниране е напълно децентрализирана

Националната програма за енергийна ефективност е напълно децентрализирана и решения за нея ще взимат общините, не правителството, каза в предаването „Панорама” на БНТ регионалният министър Лиляна Павлова. Така тя отговори на опасенията, че с публични средства управляващите смятат да правят предизборна кампания за местните избори.

Всички общини са равнопоставени, няма квоти, и която действа по-бързо, първа ще получи средства от програмата, уточни още Павлова.

Отделна гаранция, че публичният интерес ще бъде защитен е указанието на кабинета към общините всяка сграда да се санира от различен изпълнител. Това дава възможност за малките и средните предприятия да се включат в проекта, смята регионалният министър.

Тя посочи, че така освен социален, Националната програма ще има и икономически ефект.

Лиляна Павлова беше категорична, че тази програма, чрез която ще бъдат разпределени 1 млрд. лева, е само първата стъпка и намеренията са всички жилищни сгради от цялата страна да бъдат обновени. През 2016 година за саниране ще бъдат отпуснати и 300 млн. лева от европейските фондове.

Целта на националната програмата е обновяване на облика на градовете, укрепване на сградите, както и намаляването на сметките за отопление през зимните месеци, допълни още Лиляна Павлова. Тя повтори, че по нея на първо място ще бъде направено конструктивно обследване на сградите, които са получили финансиране. Ако то установи неустойчивост на сградата, тя ще бъде отстранена с държавни пари.

На следващо място на сградите ще се направи и енергийно обследване. На базата на анализите ще се изработят необходимите мерки, сред които постави изолация на сградата, подмяна на вертикалните щрангове, дограмата и други необходими ремонти.

Павлова успокои хората, че сдруженията, които правилата изискват да бъдат създадени за участие в проекта, имат орязани правомощия и не могат да се разпореждат с частната собственост на живеещите в сградата. Представителите на самите сдружения ще могат да контролират изпълнението на всички дейности по саниране на сградата.

Регионалният министър призна, че един от проблемите пред програмата за саниране е липсата на доверие към нея. Тя обаче посочи, че с подобен проблем са се сблъскали и при реализацията на паралелната програма за енергийна ефективност, която се реализира с европейски пари.

Добрият пример в един блок е насърчавал съседните също да се включат в програмата, посочи Павлова и прогнозира, че вероятно първи в Националната програма ще кандидатстват по-малки населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Четете НАРЕДБА 5 / 2006 година!!Съгласно чл. 23 ал.2, т.5 от НАРЕДБАТА оценката на техническите характеристики на СТРОЕЖА предвижда двете хипотези на решение - ВЪЗТАНОВЯВАНЕ ИЛИ ПРЕМАХВАНЕ / разрушаване/ на СТРОЕЖА!!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ПАНЕЛКИ ПОПАДАЩИ ПОД ОБСЛЕДВАНЕ, КОЕТО Е ЗАВЪРШИЛО С РЕШЕНИЕ ЗА СЪБАРЯНЕ??КАКВО СКЪПИ ПАНЕЛКАДЖИИ ??ДЪРЖАВАТА МИСЛИ ЗА ВАС - събаря този опасен за вашето здраве съществуващ СТРОЕЖ в който вие живеете! КОЛКО МИЛОБлагодаря ти Лили!Трогнати сме от вашите грижи за нас най бедните панелкаджии !ОТКАЗВАМЕ ДА ВЛЕЗЕМ В ТОВА ОБРЕЧЕНО НА ФАЛИТ ТКЗС!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Лилето каза и още нещо което ме впечатли.Каза, че след като Сдружението извърши всички предвидени в програмата мероприятия и ПРЕДСТАВИ ФАКТУРИТЕ, ДЪРЖАВАТА ИЗПЛАЩА ПОМОЩА!!!Излиза, че сдружението първо трябва да плати на ФИРМАТА ИЗПЪЛНИТЕЛ и да очаква да и бъдат възтановени под формата на ПОМОЩИ от МРРБ дейноста свързани с "ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ" която е само малка част от предвидените в чл.169, ал.1 от ЗУТ мероприятия разписани от т. 1 до т.6 !!!Помощ се дължи от държавата само и еднствено по т.6 която касае ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ , но не и мероприятията отразени в т.1, 2,3,4,5 от този член !!ТЕЗИ ДЕЙНОСТИ СЕ ПЛАЩАТ ОТ СДРУЖЕНИЕТО, КОЕТО Е ВКЛЮЧЕНО В ЕДНА НОВА ФОРМА ПРЕВРЪЩАЩА СГРАДАТА В СТРОИТЕЛЕН ОБЕКТ!!Този СТРОИТЕЛЕН ОБЕКТ не приключва действието си с приключването на мероприятията от т.1 до т.6 от чл.169, ал.1 от ЗУТ.Обследването продължава и се отразява в ТЕХНИЧЕСКИЯ ПАСПОРТ на СТРОЕЖА!ВИЕ ЖИВЕЕТЕ НЕ В СГРАДА , А В СТРОЕЖ С НЕПРЕКЪСНАТ РЕЖИМ НА НАЛЮДЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Време е Лилето да се засрами и да спре да ЛЪЖЕ!ЛЪЖА Е, ЧЕ АКО СЕ "установи неустойчивост на сградата, тя ще бъде отстранена с държавни пари"!!!!ПРОГРАМАТА касае само помощ отпусната за "ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ, която е т.6 от чл 169 ал.1 от ЗУТ, и не и т.1 която е свързана с отстраняването на констуктивен проблем!СМР разписани в т.1 - 5 от чл 169 ал.1 от ЗУТ към които принадлежи и УКРЕПВАЯНЕТО се ПЛАЩАТ от собстнениците на СДУЖЕНИЕТО !!На никой не му прави впечатлението, че от СГРАДА ЗА ОБИТАВАНЕ собствеността се превръща в СТРОЕЖ , че собственоста променя формата на стопанисване и от ЧАСТНА става КООПЕРАТИВНА / фирмена собственост/Какво става когато СДРУЖЕНИЕТО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КЪМ СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА за цитиранте в чл.169, ал.1 от т.1 до т.5 мероприятия??НЕЩАТА ПРИКЛЮЧВАТ С ИЗДАВАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ КЪМ ФАЛИРАЛОТО СДРУЖЕНИЕ И ФИРМАТА ИЗПЪЛНИТЕЛ СТАВА СОБСТВЕНИК НА СГРАДАТА !ТАКА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В НАЕМАТЕЛИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ АПАРТАМЕНТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още