IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците ще доплащат, ако искат по-висок енергиен клас на санираните блокове

Близо 300 са блоковете, които кандидатстват за саниране с европейски пари от старата програма "Регионално развитие"

19:25 | 12.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Собствениците ще доплащат, ако искат по-висок енергиен клас на санираните блокове

Собствениците на жилища в сгради, одобрени за саниране с пари от новата национална програма, ще могат да постигнат и по-висок клас енергиен клас, но ще трябва да си платят допълнителните дейности над строителните работи за енергиен клас С.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика.

В програмата е заложено след техническо обследване и енергиен одит на сградите, които ще се включат за безвъзмездно финансиране, да се определят мерки и дейности, с които блоковете да достигнат енергиен клас С. Ако собствениците не са съгласни със задължително предписаните дейности, сградите им ще отпадат от програмата и хората ще си платят за техническите паспорти.

Регионалният министър отчете, че след като в края на миналата година беше взето решение да се финансира на 100% и санирането на блокове с европейски пари – по проекта, който се осъществява със средства от старата програма "Регионално развитие" (2007-2013 г.)., за около месец документи са подали още около 200 нови сдружения на собствениците.

Така блоковете, които искат да участват в проекта, са вече приблизително 300, заедно с останалите, за които има и подписани споразумения за финансиране и се изчаква стартирането на строителство.

Павлова обеща, че ще бъде направен опит да се реализират ремонтите по всички желаещи сгради и това да стане в срок – до края на 2015 г., въпреки проблемите с тръжните процедури за избор на проектанти и строители.

До момента по този проект са завършени само 2 блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
"Ако собствениците не са съгласни със задължително предписаните дейности, сградите им ще отпадат от програмата и хората ще си платят за техническите паспорти." - това трябва да отпадне. Сега звучи така: "Като не харесваш каква манджа ти предлагам, ще си платиш, че я видя в менюто, щото го разпечатах"Техническите паспорти в момента се правят на принципа "Copy - paste". Само се дават едни пари, а ефект няма. Нека да направим паспортите, но наистина. Да отразяват реалното състояние на нещата, а после да кандидатстваме за саниране - на база на тех. паспорт и енергийно обследване. Така общините ще могат реално да отсеят най-нуждаещите се блокове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още