IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: България и Румъния последни излизат от кризата на пазара на имоти

Въпреки това други смятат, че и у нас вече се наблюдават признаци на стабилизиране на пазара

10:30 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: България и Румъния последни излизат от кризата на пазара на имоти

Пазарите на имоти в България и Румъния последни ще излязат от кризата, смятат специалисти. Това са страните, които бяха засегнати в най-голяма степен от кризата, и там тя ще продължи най-дълго, каза Андреас Ридър, управляващ директор за Централна и Източна Европа в CB Richard Ellis (CBRE) по време на изложението за имоти Real Vienna, което се провежда в австрийската столица с медийното присъствие на Investor.bg.

По думите на Ридър към установените страни в Централна Европа инвеститорите отново проявяват интерес, като дори бе повдигнат въпросът дали може да се говори за формирането на нов балон на пазара в Полша.

Интересът към останалите пазари в Източна Европа обаче няма да се върне скоро, смята той.

За разлика от него други участници смятат, че и в България, както и в други страни в региона също се наблюдават положителни признаци на стабилност.

Според Роман Клот, управляващ директор на NAI Atrium, офис наемите в България се очаква да достигнат дъното в близко бъдеще и да се стабилизират през 2011 г.

Ридър, от друга страна, изказа мнение, че в Източна Европа на сегмента на бизнес имоти има голям дял незаети площи, а наред с това все още се развиват и голям брой нови проекти. Според него в градове като Белград, София, Москва и Киев инвеститорите все още са изключително предпазливи, а процесът на възстановяване ще отнеме най-дълго.

Наред с това други коментатори отбелязаха, че съществуват значителни различия между отделните страни, сегменти и видове активи. На въпрос на Investor.bg дали инвеститорите гледат на региона като едно цяло и дали не правят разлика между България и Румъния и Гърция, които в момента срещат значително по-големи проблеми, Ридър каза, че въпреки всичко все още има интерес към пазара в София. Той добави, че е говорил с инвеститор, който е в процес на преговори за три сделки в българската столица, като не уточни за какви сделки става въпрос. Въпреки това доходността от бизнес имоти в София в момента е най-висока, което е показател, че инвеститорите я смятат за пазар с по-висок риск, коментира той.

По думите на Михаел Грийсмайър, собственик на IC Projectentwicklung GmbH, занапред все по-популярен вид инвестиции се очаква да стават проектите за производство на алтернативна енергия. Според него структурата на инвестициите при тях наподобява тази на имотите, а много от енергийните проекти успешно се съчетават и с проекти за имоти.

За пример той даде проект за бизнес парк в Италия, който използва алтернативна енергия за собствените си нужди. Други примери са оранжерии, които ще се отопляват с алтернативна енергия, сградни фасади с инсталирани фотоволтаични клетки и др.

„За в бъдеще въпросът ще бъде по-скоро производството на енергия, отколкото потреблението на енергия“, каза той.

Поради тази причина Грийсмайър смята, че някои от инвеститорите, които в миналото се концентрираха главно към проекти за бизнес имоти, ще пренасочат вниманието си и част от капиталите към проекти за алтернативна енергия.

Още от изложението за имоти във Виена:

Пазарът на имоти в ЦИЕ – повратна точка или очакване на раздвижване?

Моловете на бъдещето – трансформация и предизвикателства

Банките готови да преоткрият пазара на имоти в ЦИЕ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още