IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво (ще) се промени на пазара на имоти в резултат от кризата?

Пазарите в региона все още крият потенциал, но трябва да се отърсят от отрицателното отношение и възприятието за прекомерен риск

11:37 | 21.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Какво (ще) се промени на пазара на имоти в резултат от кризата?

Какво се промени и какво ще се променя в бъдеще, какво ще остане в съзнанието на инвеститорите и строителните предприемачи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) след кризата на пазара на имоти? Тези въпроси обсъждаха участниците в панел, посветен на най-съществените промени в резултат на понижените стойности на имотите вследствие на кризата, по време на изложението за имоти Real Vienna, проведено с медийното участие на Investor.bg.

Според тях най-съществената промяна е в съзнанието на инвеститорите и предприемачите на пазара, които в момента не смеят да предприемат значими действия.

По думите на Катрин Фурман, управляващ директор на TPA Horwath, пазарите в България и Румъния са отчели най-големи спадове, тъй като хората ги смятат за най-рискови и са загубили доверието към тях.

Общото мнение на участниците е, че в дългосрочен план пазарите в региона все още крият потенциал, въпреки че в момента спекулативните инвестиции са изчезнали и няма да се върнат на пазара във вида, познат отпреди кризата.

Според Мартин Рот, управляващ директор на Immobilien Rating GmbH, по отношение на доверие и стойност, пазарите са се върнали с 10 години и не е логично да се очаква, че ще се възстановят в рамките на една година.

Той коментира, че показателен за кризата на доверие е и спадът на акциите на компаниите в сектора на имоти. Той смята, че докато сривът на акциите на една авиокомпания като Sky Europe е обясним, то същото не може да се каже за компаниите за имоти.

„Ако една авиокомпания има големи дългове и не може да ги обслужва, тя фалира. Една компания за имоти обаче все още разполага с имотите, които да обезпечат дълговете“, коментира той, като добавя, че спадът в цените на акциите в сектора е по-скоро резултат от загуба на доверие, отколкото на реален спад в бизнеса.

Хервиг Тойфелсдорфър, член на борда на Hypo Real Invest, коментира, че това е обяснимо, защото в инвестиционния свят често се търгуват по-скоро доверие, имидж и възприятие, отколкото реален бизнес.

Според него така беше и преди кризата, когато 80% от финансираните проекти не са били обезпечени с реален бизнес и активи.

„Всичко това е малко като в казиното“, каза той.

Въпреки това участниците в дискусията изказаха мнение, че при имотите всичко е значително по-реално и безопасно, тъй като инвеститорите търгуват с физически активи, които, дори и да загубят част от стойността си, могат да се използват за обитаване, да се продадат, да се отдадат под наем и т. н.

Тойфелсдорфър каза, че инвеститорите са научили достатъчно за следващите 2-3 години, но според него в дългосрочен план нещата не са се променили коренно и по-голямата част от хората ще действат по същия начин, както и преди кризата.

Според него онези с „по-дългосрочна памет“ ще могат да се възползват от уроците вследствие на кризата, но като цяло алчността ще продължи да властва на пазара.

„Така през следващите години нещата могат да се повторят, циклите ще се скъсят и хората ще станат отново алчни, при положение че на пазара има пари, които да бъдат инвестирани на всяка цена“, коментира той.

Като цяло цените обаче няма да се покачват толкова бързо, както преди кризата, което донякъде ще осигури устойчивост.

Рот каза, че устойчивостта има два аспекта, които ще играят все по-важна роля за в бъдеще. От една страна, тя е свързана с дългосрочни приходи, наеми, оценка на риска. От друга, тя има смисъл на „зелено“ строителство и всички аспекти в тази връзка. Той смята, че този втори фактор ще става все по-съществен и ще оказва все по-голямо влияние върху стойността на активите.

Въглеродните емисии от сградите в бъдеще ще бъдат санкционирани по същия начин, както това става днес при автомобилите и хладилниците, така че стойността е свързана с повече фактори от просто твърди факти, коментира той. В този смисъл оценителите и останалите играчи на пазара трябва да изготвят методология, с която да направят измерими другите, нематериални фактори, които ще оказват все по-голямо влияние върху актива.

Още от изложението за имоти във Виена:

Пазарът на имоти в ЦИЕ – повратна точка или очакване на раздвижване?

Моловете на бъдещето – трансформация и предизвикателства

Банките готови да преоткрият пазара на имоти в ЦИЕ

Експерти: България и Румъния последни излизат от кризата на пазара на имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jonsy
преди 13 години
150 евро звучи доста несериозно.Купете си УПИ(намерете най-евтиния парцел забит в трета глуха в евтин квартал),след това вдигнете една жилищна сграда(спестявайки и побългарявайки колкото искате) и си сметнете себестойността на РЗП,като отчетете и срока за реализация на проекта за да заложите и някаква адекватна годишна доходност и тн. и тн.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
стог
преди 13 години
Спадът на цените на имотите ще продължи, негативните проявления на кризата за нас ще продължат до зимата на 2011/2012 г. Там някъде ще бъде и дъното на цените на имотите, може би с малко закъснение, заради присъщото им заинатяване към промените.Приемливите граници за цените на жилищата в София ще бъдат от 150 до 500 евро за квадратен метър за нелуксозно изпълнение и в зависимост от вида на строителството и местоположението му...Още: http://redor.bg/#/Article/id=198346
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още