IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет за 2014 г.

Документът не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние, твърдят одиторите

13:18 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет за 2014 г.

Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 г.

Годишният финансов отчет на университета не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 г., твърдят одиторите. В тяхното становище се казва, че са установени некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви“:

Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лв.

Неправилно са били отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва и информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 г.

Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31.12.2014 г., в размер на 6 545 744 лв. В резултат на одита на Сметната палата това  нарушение вече е отстранено.

Одитният доклад и одитното становище се изпращат на Комисията по образование и наука и на Комисията по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание, на министъра на финансите и на министъра на образованието.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още