IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влияние на убежденията в борсовата търговия

Източникът на страховете ни не е пазарът, а начинът, по който интерпретираме пазарната информация

12:18 | 15.08.06 г.
Влияние на убежденията в борсовата търговия

Задачата на тази статия е да ни покаже как да интегрираме правилно на функционално ниво петте основни истини за пазара в психическата ни среда. За да можем да го постигнем, ще разгледаме в детайли убежденията - тяхната същност, особености и характеристики. Обаче преди да го направим, ще извършим преглед и систематизация в ясен и практичен аспект на основните понятия, с които ще ни се наложи да боравим отсега нататък.

На най-фундаментално ниво пазарът е просто поредица от възходящи и низходящи барове, които формират определени шаблони или модели. Техническият анализ определя тези шаблони като преимущества. Всеки даден шаблон, определен като преимущество е просто индикация, че има по-голяма вероятност пазарът да направи движение в определената посока, отколкото в другата. Обаче главният психологически парадокс е, че все пак този шаблон предполага постоянство или поне постоянен изход, но истината е, че всеки шаблон е уникално събитие. Те могат да изглеждат или да бъдат напълно съизмерими един с друг, но подобието им е само привидно.

Факторът, който формира шаблоните, са играчите, а тези от тях, които ще участват във формирането на даден шаблон, са винаги различни от онези, които са допринесли или ще допринесат за формирането на предходния или следващия шаблон, следователно изходът на всеки шаблон е случаен спрямо изхода на предишните или следващите.

От своя страна, съзнанието ни има вътрешно присъща характеристика (известна като асоциативен механизъм), която може да направи трудно разбирането на този парадокс.

Тези шаблони, представляващи преимущества, са уникални за всеки времеви интервал и правят пазара безкраен поток от възможности да открием или закрием позиция, да приберем печалбите си или да ограничим загубите си. С други думи, от гледна точка на пазара всеки момент предоставя на пазарните участници възможност да направят нещо, действайки от позицията на собствения си интерес.

Това, което ни пречи да възприемем всеки настоящ момент като възможност да направим нещо за себе си и да действаме по подходящ начин, са нашите страхове. Източникът им не е пазарът, понеже, както казахме вече, той просто се състои от възходящи и низходящи барове, които не са натоварени нито с негативна, нито с позитивна енергия.

Тогава е ясно, че начинът, по който определяме и интерпретираме пазарната информация, ни кара да усещаме негативно натоварване като състояние на съзнанието ни. А той зависи от това какви убеждения имаме и какво предполагаме, че е реалност съгласно тях. Следователно нашите убеждения в комбинация с асоциативния ни апарат и механизма ни за избягване на болката действат като фактор върху сетивата ни и ни “принуждават” да възприемаме, определяме и интерпретираме пазарната информация по начин, който е в съответствие с нашите очаквания. Това, което очакваме, е еднозначно с това, в което вярваме или предполагаме, че е вярно. Очакванията са убеждения пренесени в даден бъдещ момент.

Всеки момент от пазарната реалност е уникален, но ако информацията, създадена от пазара, е подобна от гледна точка на качеството си, особеностите и характерните си черти на това, което вече е в нашето съзнание, то двете направления от информация (външната и вътрешната) автоматично се свързват. Когато тази връзка се осъществи, се поражда определено състояние на съзнанието (увереност, еуфория, страх, ужас, разочарование, съжаление и т.н.), което съответства на каквото и да е убеждение, предположение или спомен, с които се е свързала външната информация. Това създава положение, при което изглежда, че външното е точно същото като това, което е вече в нас и състоянието на съзнанието ни прави реално това, което възприемаме извън нас (на пазара) като безспорно и несъмнено.

Несъмнено състоянието на съзнанието ни винаги е абсолютната истина. Ако се чувстваме уверени, ние ще бъдем уверени, ако сме уплашени, ще бъдем уплашени. Проблемът тук е, че това, което чувстваме, винаги е абсолютна истина, но нашите убеждения, които са създали състоянието на съзнанието ни както и нашите чувства, може да не са съпоставими с възможностите, които съществуват на пазара в даден момент. 

Асоциативният процес ни кара да вярваме, че “знаем” какво да очакваме от пазара, докато реалността е, че има винаги неизвестни фактори, които действат на всеки пазар. Бедата е, че в момента, в който помислим, че “знаем” какво да очакваме, спираме да вземаме предвид неизвестните сили и различните възможности, създадени от тези сили. Неизвестните сили са останалите участници на пазара, които чакат да открият или да закрият позициите си, в зависимост от техните убеждения за бъдещето. С други думи, ние наистина не можем да знаем точно какво да очакваме от пазара, освен ако не можем да четем мислите на другите играчи, които действат като фактор при формирането на пазарното поведение.

Като борсови играчи ние не можем да си позволим да бъдем въвлечени в каквато и да е разновидност на становището, че знаем какво да очакваме от пазара, но можем да “знаем” как точно изглежда нашето преимущество в играта и да “знаем” колко трябва да рискуваме, за да може да се прояви то. Можем да “знаем” също така, че имаме специфичен план колко ще спечелим, ако преимуществото работи. И това е всичко! Ако помислим, че “знаем” повече от това, особено за бъдещето поведение на пазара, сме в голяма беда.

Преди да продължим нататък, трябва да си даваме ясна сметка, че целта на всеки спекулант е да е да изкара пари от борсата. Но ако целта на пазарната игра е само изкарването на пари, няма как да не признаем, че откриването на печеливша сделка или дори на поредица от печеливши сделки не изисква абсолютно никакви усилия. От друга страна, създаването на постоянен резултат и запазването му изисква изключителни умения. Регулярното правенето на пари е резултат от придобиването и усъвършенстването на дадени психически умения. Колкото по-добре разбираме това, толкова повече ще спрем да се фокусираме върху парите и вместо това ще се концентрираме върху това как да използваме борсовата игра като средство за развиване на психическите си способности.

Психическите умения се свързват преди всичко с постоянството, което е резултат от обективно състояние на съзнанието, при което предоставяме себе си на разположение да възприемем и действаме въз основа на това, което ни предлага пазарът от негова гледна точка във всеки един момент.

Обективното съзнание можем да дефинираме като уверено, но не и еуфорично вътрешно състояние. Когато го постигнем, няма да изпитваме страх, колебание или принуда на правим нещо, тъй като ефективно сме елиминирали потенциала си да интерпретираме пазарната информация като застрашителна. За да отстраним усещането за заплаха, трябва напълно да приемем риска. Ако сме приели риска, ще сме в хармония с всякакъв възможен резултат. За да приемем резултата, трябва да изградим такова устройство на психическата ни среда, което да е в съответствие с петте основни истини за пазара. Нещо повече - трябва да интегрираме тези истини в психическата ни система като основни убеждения.

Обективността е състояние на съзнанието, при което имаме съзнателен достъп до всичко, което сме научили за същността на пазарното поведение. С други думи, нищо не трябва да бъде блокирано или изкривявано от вродения ни механизъм за избягване на болката.

Да се предоставим на разположение на пазара означава да сме в състояние да извършваме сделките по стратегията си от гледна точка, че няма какво да доказваме. Ние не се опитваме да спечелим или да избегнем загубите, не се опитваме да върнем парите си обратно или да отмъстим на пазара. С други думи, идваме на пазара без да му се налагаме и го оставяме да се развие така, както избере, и сме в състояние да разпознаем и да извлечем изгодата от възможностите, които ни предоставя.

Да търгуваме в настоящия момент означава, че не съществува потенциал за асоцииране на възможността да открием или закрием позиция с предишния ни опит, който вече е налице в нашата предишна практика. Когато напълно приемем психологическите реалности на пазара, ние съответно ще приемем рисковете от борсовата търговия. От този момент нататък ще престанем да възприемаме пазарната информация като болезнена. Когато спрем да определяме и интерпретираме пазарната информация като болезнена, съзнанието ни няма да има от какво да се опитва да се предпази и да се стреми да избегне. Когато последното е налице, тогава ще имаме пълен достъп до всичко, което знаем за същността на пазарните движения. Нищо няма да бъде блокирано, което означава, че ще възприемем обективно всички възможности, които сме научили и понеже съзнанието ни е отворено за обмена на енергия, от само себе си ще започнем да откриваме други възможности (преимущества), които по-рано не сме могли да възприемем.

Вижте всички статии
от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още