IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната с най-слаб растеж за последната година

Според оценките на пазарния институт Markit икономиката на еврозоната е намалила своя ръст до 0,3% спрямо отчетените през второто тримесечие 1%

12:12 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Частният сектор в еврозоната с най-слаб растеж за последната година

Стопанската активност в частния сектор на еврозоната отчете през октомври най-слабите си темпове на растеж за последната една година, предаде MarketWatch, цитирайки данните на пазарния институт Markit.

Те показаха, че общият индекс на бизнес активността за фабричния сектор и сектора на услугите е паднал до 53,4 пункта през октомври, което е най-ниското му ниво за последните 12 месеца.

Пазарните очаквания бяха икономическия барометър да се понижи по-слабо до 53,7 пункта от 54,1 пункта през септември.

Стойност на показателя над 50 е знак за растеж в сектора, но колкото е по-ниска стойността, толкова са по-слаби темповете на растеж. Понижението на индекса е знак за забавяне на растежа на икономиката на 16-те страни от еврозоната в началото на последното тримесечие на годината.

Спадът в сектора на услугите е силно изразен, защото индексът на бизнес активността там се свива до 53,2 пункта спрямо 54,1 пункта през септември. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор в същото време се повишава до 54,1 пункта от 53,7 пункта за септември.

Според главния икономист на пазарния институт Markit Крис Уилямсън днешните предварителни данни за бизнес активността в частния сектор за октомври показват, че възстановяването на еврозоната е продължило да губи скорост в началото на последното тримесечие.

Той посочва, че при наличните данни темповете на растеж на брутния вътрешен продукт са се забавили до 0,3% в сравнение с отбелязания растеж от 1% през второто тримесечие.

Еврото поскъпва за втори пореден ден срещу долара днес, като напредва с 0,4%. Към 12:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4021 долара, след като вчера поскъпна силно с 1,7% под влияние на решението на Китайската централна банка да затегне паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още