IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония ще подсили "коалицията на строгите" в ЕЦБ

Естония вероятно ще засили влиянието на страните от еврозоната, които настояват за строги държавни икономии

11:44 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Естония ще подсили "коалицията на строгите" в ЕЦБ

Приемането на Естония в еврозоната на 1 януари 2011 година може да подсили влиянието на „немския блок“ в управлението на Европейската централна банка (ЕЦБ), който настоява за по-строги държавни икономии, смятат анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Управителят на Естонската централна банка Андрес Липсток, който е бивш шампион по фехтовка, стана член на Управителния съвет на ЕЦБ на 1 януари, след като балтийската страна се присъедини към европейската валутна зона.

Откакто извоюва независимостта си от Съветския съюз през 1991, строгият контрол върху разходите на страната направи държавния дълг на Естония най-малкия сред 27-те членки на Европейския съюз. Страната има и втория най-малък бюджетен дефицит в еврозоната.

„Естонците предпочитат подход, ориентиран към стабилност, както показва тяхната фискална политика“, посочват икономисти на ING Groep. „Така че Липсток най-вероятно ще засили немския блок и президента на Bundesbank Аксел Вебер ще се радва на нов съмишленик в негово лице.“

Вебер, който имаше решаваща роля за решението на ЕЦБ да започне да купува държавни ценни книжа в отговор на дълговата криза в еврозоната, е неформален лидер на групата на страните, които искат от правителствата да поемат по-голяма отговорност за собственото си разточителство.

„Коалицията на строгите“

„Най-вероятно ще бъдем свидетели на създаването на коалиция на строгите от Германия, Австрия, Финландия, Естония, както и няколко от по-малките страни", казва Саймън Джонсън, професор в Масачузетския технологичен институт.

Андрес Липсток нашумя в пресата през октомври 2007 г., когато заяви в онлайн чат с читатели на естонския вестник Eesti Paeevaleht, че може „да свърже със сигурност“ двата края с брутна заплата от 5000 крони на месец (473 долара). Неговата брутна заплата в момента е около 115 хил. крони на месец.

Той е сред най-разпалените привърженици на държавните икономии. Дори когато икономиката се сви с 13,9% през 2009 г., Естония увеличи данъците и акцизите, замрази плащанията в пенсионните фондове на работниците и намали заплатите. Мерките спомогнаха за намаляване на бюджетния дефицит до 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е доста под границата от 3% на ЕС.

Шампион по фехтовка

Липсток, който ще навърши 54 години през февруари, е бил шампион по фехтовка на Естония в гимназията и е имал шанс да представи Съветския съюз на първенство през 1975 г., според книгата "Капитал" от 2004 на Тиина Йодега. Той избира обаче да прекрати спортната си кариера и да учи финанси в университета Тарту, където получава магистърска степен.

По-рано през кариерата си, когато Естония е все още част от Съветския съюз, Липсток ръководи финансите на регионално и централно ниво. Той става известен като ръководител на регионалното правителство в Западна Естония от 1989 г., когато движението за независимост започва да набира сила.

Опит за преврат

Според книгата "Капитал" Липсток е помогнал за осигуряването на безкръвен преход към автономия на Естония по време на неуспешния опит за преврат от 1991 г. срещу съветския президент Михаил Горбачов, който ускори разпадането на Съветския съюз.

Добрите отношения на Липсток с ръководителя на Съветския гарнизон в Западна Естония му помагат да преговаря за предотвратяването на военни действия в страната, докато превратът от 1991 дестабилизира съветския контрол в балтийските страни. На 20 август 1991 Естония обявява независимост.

Член на Естонската реформистка партия до 2005 г., Листок работи като финансов министър и като министър на икономиката в няколко правителства от 1994 до 1996 година.

Кратък мандат в ЕЦБ

Участието на Липсток в Управителния съвет на ЕЦБ няма да бъде дълго, тъй като седемгодишният му мандат като управител на Естонската централна банка изтича през юни 2012 г.

Въпреки че Естония е втората най-малка икономика в еврозоната след Малта, гласът на Липсток в съвета на ЕЦБ ще има същата тежест, като този на другите 22 члена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още