IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите спасява пазара на труда в САЩ

Новите работни места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика са 103 хил. през декември, като повечето са в здравния и обслужващия сектор

16:08 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите спасява пазара на труда в САЩ

Секторът на услугите спасява пазара на труда в САЩ, разкривайки голяма част от новите работни места в неселскостопанските отрасли на икономиката през декември.

Като цяло заетостта в останалите главни отрасли на американската икономика остава почти без промяна, подчертавайки за пореден път липсата на инерция в пазара на труда.

Броят на лицата, ангажирани в неселскостопанските отрасли на американската икономика, се увеличава със 103 хил. през миналия месец при очаквано повишение от 159 хил. През ноември работните позиции се увеличиха със 71 хил., съгласно ревизираните данни на Бюрото по труда в САЩ.

Нивото на безработица се понижава обаче повече от очакваното до 9,4% през декември спрямо 9,8% за ноември. Безработицата в САЩ се намира в интервала от 9,5%-10% през последната година и половина и е едно от най-големите предизвикателства пред възстановяването на икономиката. Несигурността пред пазара на труда прави данните за заетостта едни от най-следените от участниците на валутните пазари и търгуващите с акции и ценни книжа.

През декември най-много нови работни места се създават в обслужващия сектор – ресторанти, хотели и заведения, където се разкриват 47 хил. нови позиции. От декември 2009 г. там са разкрити 188 хил. нови работни места.

Заетостта в сферата на здравеопазването също продължава да се увеличава, като през декември добавя 36 хил. нови работни места.

От декември 2009 г. новите работни позиции в неселскостопанските отрасли на щатската икономика са се увеличили с 1,1 млн., или средно с 94 хил. на месец.

Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че към края на декември безработните в страната са 14,5 млн. в сравнение с 15,2 млн. в края на 2009 г. и безработица от 9,9%.

Трайно безработните лица, регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици, наброяват 6,4 млн. души, което се равнява на повече от 44% от всички безработни.

От правителствения доклад за пазара на труда стана още ясно, че средното почасово заплащане в САЩ е нараснало с 3 цента до 22,78 долара на час през декември. За последните 12 месеца то се е повишило с 1,8 на сто.

След излизането на разочароващите данни за пазара на труда в САЩ доларът се понижи срещу еврото и към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,2993 долара за евро спрямо 1,2954 час по-рано.

Така единната валута успява да заличи изцяло загубата си срещу долара от ранните часове на валутната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още