IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика нарасна с 9,6% през полугодието

Индексът на потребителските цени за същия период регистрира повишение от 5,4%

10:44 | 13.07.11 г.
Китайската икономика нарасна с 9,6% през полугодието

Темпото на икономически растеж в Китай за първите 6 месеца на 2011 г. достигна 9,6% спрямо аналогичния период на предходната година, става ясно от публикуваните данни на китайското държавно статистическо управление, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Индексът на потребителските цени, който е ключов показател за нивото на инфлация в страната, е регистрирал ръст от 5,4% за същия период.

Китайското правителство си е поставило задачата ръстът на брутния вътрешен продукт на страната да достигне 8% през тази година, а ръстът на индекса на потребителските цени да бъде удържан в рамките на 4%.

За реализирането на поставените икономически задачи за годината правителството „трябва да запази последователността и стабилността на макроикономическата политика, да повиши нейната целенасоченост, гъвкавост и ефективност, разумно да разрешава взаимоотношенията между поддържането на устойчиво и относително бързо развитие на икономиката, структурното й регулиране и управляването на инфлационните очаквания“, заяви по-рано китайският премиер Уън Дзябао.

През 2010 г. икономическият растеж на Китай достигна 10,3%, което бе връщане към двуцифрен ръст след регистрираните 9,6% през 2008 г. и 9,2% през 2009 г. под влияние на световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още