IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай достигна тригодишен връх от 6,4% през юни

Данните сочат ново вдигане на лихвите до края на годината, но може да се тълкуват и като подранил пик, който намалява нуждата от повишение

14:03 | 09.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай достигна тригодишен връх от 6,4% през юни

Потребителската инфлация в Китай е достигнала тригодишен връх през юни от 6,4% на годишна база – малко над прогнозата за 6,3%, предава Ройтерс.

Това увеличава шансовете централната банка на страната да продължи с повишенията на основните си лихви, за да овладее ценовото напрежение, което излиза извън рамките на храните и енергията.

Днешните данни, които идват само три дни след последното лихвено повишение на Китайската централна банка, може да се окажат пик в краткосрочен план, тъй като цените на суровините в глобален план спадат, но въпреки това повечето икономисти все още калкулират още едно вдигане на лихвите (четвърто) през годината.

„Очакваме централната банка да предприеме още едно повишение на лихвите през последното тримесечие на годината, както направи и през миналата, за да попречи на инфлационното напрежение да се пренесе в следващата”, коментира Цяо Юнюен, анализатор на CEBM в Шанхай. 

Според някои анализатори устойчивата инфлация е единственият риск за икономиката, която се е забавила само леко и се очаква да отбелижи ръст от 9% през настоящата година.

Номиналните лихви в Китай са все още отрицателни, което насърчава спестителите да инвестират извън банките в активи като имотите например, посочва Цуей Юн, анализатор на GF Securities в Пекин. Той също очаква още едно повишение на лихвите до края на годината.

Малко повече от половината от участници в проучване на Ройтерс предвиждат още едно вдигане на лихвите тази година, след което централната банка вероятно ще остане пасивна до средата на 2012 година.

Цените на храните през юни са нараснали с 14% на годишна база, но обезпокояващо са поскъпнали с 3% останалите потребителски стоки, което показва, че инфлацията може да се задържи дори да продължи поевтиняването на суровините в глобален план.

Според Тинг Лу, икономист в Bank of America-Merrill Lynch, обаче юнската инфлация може да се тълкува като сигнал, че инфлацията е достигнала пика си по-рано от очакваното, което намалява нуждата от ново повишение на лихвите.

Вчерашните негативни данни за заетостта в САЩ дават още аргументи на Пекин да не повишава лихвите. Федералният резерв очевидно няма да направи това скоро, така че ако Китай вдигне лихвите ще привлече още спекулативен капитал в икономиката.

Китай се опитва да намери баланс между поддържане на мощния си икономически растеж и контролирането на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още