IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ достигна 9,2%

От януари 2009 г. американската икономика е изгубила 2,5 млн. работни места

17:50 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ достигна 9,2%

През юни работодателите в САЩ са наели едва 18 хил. нови служители – резултат, който не оправда очакванията на анализаторите, разкриват данни на щатското министерство на труда, цитирани от Bloomberg. Ниският ръст на заетостта доведе и до повишаване на безработицата до рекордните за годината 9,2%.

Наемането на нови служители извън държавния сектор е на най-слабото си ниво от май 2010 г. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха броят на новите служители да достигне 105 хил.

На 25 хил. бяха ревизирани и данните за заетостта през май при първоначална оценка за 54 хил., се казва в доклада на министерството.

Слабият ръст на заетостта през юни предизвика стагнация на доходите, която може да се отрази негативно на вътрешното потребление, съставляващо 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Забавянето през второто тримесечие на годината илюстрира темп на възстановяване, определен от председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке като „смущаващо бавен“.

„Компаниите се колебаят да наемат нови служители, тъй като потреблението е несигурно“, казва Гай Лебас, главен стратег на Janney Montgomery Scott LLC. „Това означава, че потреблението отслабва. Мисля, че прогнозите за третото тримесечие ще бъдат ревизирани в негативна посока“.

Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха безработицата да се задържи на 9,1%. От януари 2009 г. американската икономика е изгубила 2,5 млн. работни места.

В четвъртък по-високи от очакваните данни за заетостта в САЩ на Automatic Data Processing (ADP) обнадеждиха анализаторите, които очакваха заетостта в частния сектор да нарасне между 125 хил. и 175 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още